Care Inn

Gemeente Oisterwijk plaatst zoemende laadpaal tegen woning


‘Ben je van plan om iets te bouwen of jouw woning of bedrijf te veranderen? Voordat je de vergunning aanvraagt, willen wij dat je jouw plannen overlegt met de buurt.’

Staan ze ’s morgens ineens te graven naast en tegen je huis…

Het is een van de eerste regels die we tegen komen op de gemeentelijke website, voor inwoners die een bouwvergunning aanvragen. Het is uw eigen huis, maar ook dan is het goed rekening te houden met andere betrokkenen en in ieder geval de buren persoonlijk en tijdig te informeren over de plannen.

Gaat het om laadpalen, dan stelt de gemeente zelf in haar formele publicaties: ‘Als wij een laadpaal plaatsen, dan maken wij dat bekend in de buurt door een bord neer te zetten op de plek waar deze komt.’ Mocht je het er niet mee eens zijn, dan kan je de gemeente mailen.

In Moergestel ging dat afgelopen december helemaal mis. Bewoners daar werden op een morgen plotseling geconfronteerd met werkzaamheden naast, zelfs tegen hun huis. ‘In de ochtend wordt ik wakker van de herrie van een graafmachine naast ons huis. Ik ga kijken wat er aan de hand is, en tot mijn verbazing zijn er twee gaten gegraven voor een laadpaal en voor de aansluiting.’

Uiteraard geeft de bewoner direct aan hiervan niet op de hoogte te zijn, maar de werkmannen kunnen hier niets mee. ‘Hierop heb ik naar de gemeente Oisterwijk gebeld.  Ik krijg van de telefoniste te horen dat de persoon die hierover gaat de hele dag niet bereikbaar is. Ik mag een bericht inspreken met het verzoek mij terug te bellen.’

Stil

En dan is het stil, althans, aan de telefoon. Want in huis is al vier maanden een zoemend en soms zelfs trillend geluid te horen. ‘Overdag valt het mee, maar ‘s nachts is het echt niet te doen. Ons huis werkt als een klankhuis.’ De laadpaal is te dicht tegen de fundering van de woning geplaatst en het zoemen van de apparatuur dringt door in de woning. Er is duidelijk sprake van hinder. ‘Dit zorgt voor slapeloze nachten.’

De betreffende inwoners hebben een verzoek gedaan om de laadpaal te verplaatsen; ze wachten op actie van de gemeente…