ondernemers

Gemeente Oisterwijk heeft miljoenencontract nooit opgezegd


Voor de goede orde: het gaat hier om miljoenen die juist vanwege dat oude contract niet berekend kunnen worden. De zogenaamde precariorechten worden in dat nog lopende contract nadrukkelijk niet berekend.

Enexis aan het werk. (Foto: Rick Denissen)

Bekend was al dat drie rechters samen van mening zijn dat het bewuste contract uit 1928 tussen Gemeente Oisterwijk en (de voorganger van) Enexis nog steeds geldig is. In dat contract zijn afspraken gemaakt over het mogen leggen van kabels in gemeentegrond. Kort samengevat heeft het tot gevolg dat Enexis de vele miljoenen over de afgelopen vijf jaar niet hoeft te betalen. Het zijn precariorechten; een vergoeding voor gebruik van gemeentegrond.

Geertruidenberg

Uit nadere bestudering van een vergelijkbare zaak in de gemeente Geertruidenberg, blijkt dat de gemeente daar het contract tussentijds heeft opgezegd. Daar was de rechter van mening dat de aangehouden opzegtermijn te kort was geweest, en ook daar kreeg Enexis gelijk van de rechter. Die gemeente kon zich niet verenigen met het vonnis, maar heeft hun hoger beroep na overleg met Enexis ingetrokken. Wat er in dat overleg is afgesproken, dat wil Gemeente Geertruidenberg desgevraagd niet bekend maken. Het meest aannemelijk is dat er een minnelijke regeling tot stand is gekomen. Opzegging van het contract was volgens de rechter wel toegestaan, maar met een langere opzegtermijn. Het is aannemelijk dat beide partijen daarin een tussenweg hebben gevonden.

Oisterwijk

In Oisterwijk is de situatie anders. Het contract  ging over van de ene naar de andere energieleverancier; de rechter heeft dat bevestigd. Gemeente Oisterwijk heeft hoger beroep aangetekend, maar ‘de overeenkomst is niet opgezegd,’ zo laat een woordvoerder van Gemeente Oisterwijk weten. Nu de drievoudige kamer heeft vastgesteld dat Enexis inderdaad als opvolger moet worden gezien, en het contract niet is beëindigd, mag Enexis daar rechten aan ontlenen. Dit verschil, zo blijkt uit juridische bestudering, maakt dat Gemeente Oisterwijk zover nu bekend geen kans meer maakt op betalingen, ook niet na hoger beroep. Had Gemeente Oisterwijk bijvoorbeeld in 2017 de overeenkomst opgezegd, dan was er met in achtneming van een opzegtermijn mogelijk nog een deel van de afgelopen jaren precariorecht te heffen. Dit hetzij via een rechterlijke uitspraak, hetzij door in goed overleg ergens in het midden uit te komen.

Nog onbekend is of de gemeente het beroep alsnog doorzet, of wat er gedaan gaat of kan worden aan het ontstane miljoenentekort.

Lees ook: Wie is de mol bij miljoenenstrop Gemeente Oisterwijk