uitgelicht

Cultuur en beleef gaat over Struikelstenen


Cultuur en Beleef vindt iedere laatste maandag van de maand plaats van 14.30 tot 16.00 uur in het Inlooppunt, Kerkstraat 48 te Oisterwijk. Het thema is deze keer: Struikelstenen.

Een van de in Oisterwijk geplaatste struikelstenen.

Cultuur en Beleef was voor Corona erg populair. Regelmatig pasten het aantal bezoekers maar net in de grote huiskamer. In april start deze activiteit weer. Cultuur en Beleef is een activiteit speciaal voor mensen, die geïnteresseerd zijn in thema’s als geschiedenis, kunst, reizen, natuur, religie etc. Het kan gaan over lokale onderwerpen, maar ook bredere maatschappelijke thema’s. Ook de gastsprekers komen uit Oisterwijk, maar soms ook van verder weg. Zo heeft in het verleden Wim de Bakker verteld over de historie van Oisterwijk, Karin van de Heuvel heeft haar gedichten voor gelezen en een gastspreker uit Tilburg vertelde over zijn pelgrimstochten. Kortom voor ieder wat wils.

Struikelstenen
Met het oog op de komende herdenkings- en bevrijdingsdagen in mei, geeft Peter Slingerland op 25 april om 14.30 uur een lezing over de struikelstenen. Als onderdeel van de “Stichting ter behoud van de Joodse begraafplaats” is werkgroep ‘struikelstenen‘ Oisterwijk opgericht. De struikelstenen of gedenkstenen worden overal in Europa geplaatst voor de woning waar mensen zijn afgevoerd naar kampen, zo ook in Oisterwijk. In januari dit jaar heeft Peter het boek Struikelstenen in Oisterwijk gepubliceerd. Het verleden herdenken met het oog op de toekomst. Hierin vertelt hij het verhaal van de oorlogsslachtoffers, een aantal hier werkzaam in de lederfabriek, en spoort hij familieleden op om via de struikelstenen c.q. gedenkstenen deze slachtoffers een ereplaats te geven in het heden.

De kosten bedragen 2 euro inclusief koffie/thee; aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hedy D’haene via 06-26799113.

DTZ logo low