ondernemers

Beeldbank Oisterwijk: Met Pasen Eieren halen in Haaren


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Eieren halen langs de deuren, Haaren 1973

Eieren ophalen in Haaren (Fragment uit de film)

Het is een traditie die al eeuwen bestaat; het ophalen langs de deuren van eieren met Pasen. Het was tot diep in de twintigste eeuw een jongensaangelegenheid, meisjes mochten niet mee. Wilgenstokken werden gekerfd, een lied werd gezongen waarbij de stokken ritmisch meetikten op de grond. Een enkele stok werd door de handvatten van een mand gestoken waarin de eieren werden verzameld. Bedoeld was eieren op te halen bij de beter gesitueerde boeren om ze te delen met de keuterboeren en andere minderbedeelden. In later jaren kon het niet geven van eieren worden ‘afgekocht’ met het geven van snoep of geld. Net als bij het Driekoningenzingen wordt het evenement steeds vaker aan een goed doel verbonden. De traditie is nog slechts in de dorpen Haaren en Helvoirt te vinden.

Op de film wordt in elk geval herkend: Wout van Diessen, Hans van Kasteren, Wil van Boxtel, Jos Versteijnen, Berry Smits, Kees op het Hoog, Oskari Rantanen, William de Jong en Robert Kevenaar. De maker van de film is onbekend. Mogelijk broeder Gervatius. Hij woonde naast de basisschool en bezat voor die tijd goede foto- en filmapparatuur. Tegenmwoordig is het Brabants Historisch Informatie Centrum BHIC hoeder van dit beeldmateriaal.

 

 

 

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk