themake

Beeld en boom voor 15-jarig B-Team


Woensdag 13 april werd op het Dotterveld in Oisterwijk het kunstwerk ‘Eekhoorn in het groen’ onthuld. Tevens werd er een boom geplant. Aanleiding is het 15-jarig bestaan van het B-team Oisterwijk.

Het B-team Oisterwijk, B staat voor biodiversiteit, is een groep vrijwilligers die zich inzet voor behoud en uitbreiding van de biodiversiteit. Biodiversiteit is de soortenrijkdom van planten en dieren. Ze maken zich hard om de schade aan de natuur zoveel mogelijk te beperken. Biodiversiteit vormt tenslotte de basis van het leven door grondstoffen, medicijnen en voedsel te leveren, maar ook de water- en luchtkwaliteit te reguleren. De biodiversiteit in Brabant staat volgens hen onder druk door de economische groei, de toenemende bebouwing en uitbreiding van de infrastructuur.

Kinderen juichen en stampen de grond aan.

Het mag inmiddels duidelijk zijn “De natuur heeft ons niet nodig, wij hebben de natuur nodig”. Het openingswoord werd uitgesproken door voormalig voorzitter Frans Kapteijns van het B-team Oisterwijk. Allereerst verwelkomde hij de kinderen van BS de Kikkenduut, Eric Roosen van Star Sock, die een van de sponsors van het kunstwerk is, wethouder Eric Logister, de Mainkunstenaars, de makers van het kunstwerk en verdere aanwezigen en o.a omwonenden. Direct daarna legde hij uit wat het B-team is en ook wat biodiversiteit betekent en hoe belangrijk het is voor de mensheid. Tevens meldde hij dat het B-team in Oisterwijk al 15 jaar bestond en dat zij naar aanleiding van dit 15-jarig jubileum de Oisterwijkse bevolking een boom aan wilden bieden en een kunstwerk genaamd “Eekhoorn in het groen”. Meteen na dat korte openingswoord vroeg hij of de kinderen de grond van de op dat moment geplante boom eens flink konden aanstampen en dat gebeurde met veel lol en lawaai. De kinderen vonden het heerlijk om eens goed op het verse zand te stampen.

Nadat de kinderen BS de Kikkenduut de boom flink aangestampt hadden nam Nathalie van Geloven, begeleidster van de kinderen, samen met wat kinderen het woord en boden zij Kapteijns in een mooie verpakking heel veel ideeën aan om de biodiversiteit in Oisterwijk te verbeteren. Kapteijns beloofde dat het B-team het beste idee zal belonen. Vervolgens werd het kunstwerk Eekhoorn in het Groen onthuld door wethouder Eric Logister, Frans Kapteijns en 2 kinderen. Dit gebeurde onder luid applaus en gezang. Daarna was de wethouder aan de beurt om een kort woordje tot de aanwezigen te richten en hij meldde dat Oisterwijk erg van bomen hield en de gemeente ook bezig was met meer biodiversiteit in de gemeente. Hij feliciteerde het B-team met het jubileum en was blij met het feit dat beide cadeaus, boom en kunstwerk, geschonken werden aan de gemeente.

Hierna werd de gelegenheid geboden om het kunstwerk eens goed te bekijken, want er is veel zwerfafval in verwerkt en de mensen wilden graag zien wat er zoal in zat. Dit was tevens het einde van de happening.

Het Kunstwerk

De Eekhoorn in ’t Groen.

Dit kunstwerk is een idee van Mainkunstenaars (Marjon Deul en Ien Sluyters) en zij hadden bedacht om een geassembleerde eekhoorn te maken. Dit idee ontstond tijdens hun wekelijks rondje zwerfafval rapen, want de beide dames Ien en Marion zijn vaste ZAPpers (ZwerfAfvalPakkers) van de gemeente Oisterwijk. Tijdens het afvalrapen vindt het duo ook wel eens iets, dat te bijzonder is om in de gele zak te stoppen. Deze mooie items belanden in een grote bak in hun atelier om daar een bestemming af te wachten. Verschillende stukken zijn zo al verwerkt tot kunst. Ook in het beeld van de eekhoorn verwerkten Marjon en Ien verschillende gezapte vondsten. Het beeld is op deze manier biodivers op haar eigen manier, het zwerfafval heeft een nieuw leven gekregen. Het werd als het ware een grondstof voor het kunstwerk.

Welke ‘vondsten’ zie jij terug in de eekhoorn? Een schoenleest (heel kenmerkend voor de eens florerende Oisterwijkse schoenenindustrie), een handrem van een fiets, een kauwgumverpakking, piepschuim, een blikje, een tuinharkje, doppen, bubbeltjesplastic en een prachtig stuk oud ijzer waarvan meteen duidelijk was dat dat de staart moest zijn. In de noot zit een treklipje van een blikje. Kom het bewonderen op het dotterveld!