The Make

Wethouder stuurt raad en inwoners Haaren met kluitje het riet in (Deel 2)


In Haaren heeft de gemeente – net als in Oisterwijk – een woningbouwproject ‘Beekdal’ genoemd. Dat is handig, want dan praten we over ‘dezelfde ellende’!

Een andere locatie, dezelfde naam, en dezelfde eindeloos lange vertragingen. Want net als in Oisterwijk (bij de Leye), duurt ook dit project in Haaren lang, heel lang, onnodig enorm frustrerend lang. Blijkbaar slaapt de wethouder nog steeds, zo blijkt uit dit deel 2 in deze soap, en heeft hij in zijn mooie dromen geen besef van de enorme woningnood die er heerst. Woningnood die op deze manier niet wordt opgelost.

Lichtpuntje?

Het project Beekdal kreeg ook ‘Beekdal als straatnaam (Bron: Gemeente Oisterwijk)

Is er dan geheel geen beweging? Jawel, althans…

Na de nodige vertraging en overbodige extra tweede dialoogavond is een week na ons vorige bericht de vergunning plots geregeld. Hoewel er door ons nog geen openbare bekendmaking van is gezien, maar dat zal vast snel volgen. Bijzondere is dat het een vergunning betreft aan toekomstige bewoners die nog geen eigenaar zijn! Want dezelfde gemeente heeft nog geen koopcontract geregeld. Iets wat bij de gemiddelde makelaar in twee dagen geklaard kan worden, duurt twee jaar als de gemeente eigenaar is. En nog steeds, dus mooi zo’n vergunning, maar bouwen kan niet zonder grond!

Nog meer!

Naast de eerder genoemde vertragingen, komt de gemeente in reactie op raadsvragen nu met het argument: ‘Vertraging bij Enexis’.  Eind 2021 is de aanvraag gedaan voor de nutsbedrijven, maar die hebben het druk, en dat zou de reden zijn dat het project zo lang duurt. Het project loopt echter al vanaf 2019 (het bestemmingsplan dateert zelfs al van 2015). En de vertraging bij de nutsbedrijven (en vele andere bedrijven) was uiteraard ook al bekend toen de wethouder aangaf dat ‘alle lichten op groen staan’; niks nieuws wat dat betreft.

Het smoesje is goed maar het praatje deugt niet.

Ondertussen wacht onze redactie ‘pas’ zes weken op uitleg van wethouder Eric Logister, en zitten de beoogde kopers in onzekerheid over weer uitstel. Om nog maar te zwijgen over de financiële gevolgen,  want ook de aannemer kan niet aan de slag, en dus worden hogere bouwkosten verwacht. Kosten die al verhoogd werden door verschillen in de rekenmethode tussen de voormalige gemeente Haaren, en die van Oisterwijk. Een fout van maar liefst 25.000 euro waar de beoogde kopers niets aan kunnen doen, maar waar ze wel aan meebetalen. Waarom? Omdat ze daarmee dachten het proces te kunnen versnellen, want anders zou ook dat voor nog meer vertraging zorgen.

En laten we vooral ook de huurders van de woningbouwvereniging niet vergeten die hier zouden kunnen wonen…, zouden kunnen wonen…, zouden kunnen …

Hallo wethouder, er heerst woningnood in Oisterwijk, gelieve wakker te worden!

Wethouder Eric Logister is het blijkbaar niet gelukt een kant-en-klaar op-de-plank project soepel te laten verlopen. Zijn stoplicht staat dan wel op groen, maar hij lijkt achter het stuur in slaap gevallen…