ondernemers

VVD Oisterwijk ziet opvang vluchtelingen Oekraïne in voormalige sporthal


Formeel is er nog geen locatie bekend gemaakt. Toch kijkt menigeen uit naar mogelijke hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne, waarvan gesteld mag worden dat ze met grote hoeveelheden naar de landen in Europa komen.

In 2015 werd in opdracht van Burgemeester Hans Janssen met spoed een sporthal geschikt gemaakt voor noodopvang; dat kan voor enkele nachten, maar is niet geschikt voor weken of maanden (Foto: Toby de Kort).

Hoewel ze als Europeaan in ieder geval voor de eerste zes maanden ook zelfstandig een plek mogen zoeken op bijvoorbeeld een camping of in een hotel, zullen de meeste zich naar verwachting melden als vluchteling in Ter Apel, en vervolgens over het land verdeeld worden naar gemeenten die voor hen tijdelijke opvang realiseren. Burgemeester Hans Janssen heeft aangegeven dat hij daarmee bezig is.

Sporthal

Door lokale bewoners is in reactie op de berichtgeving onder andere het leegstaande sportcomplex De Leye aan de Baerdijk/ Vloeiweg geopperd. De voormalige sporthal en zwembad staan al enige tijd leeg. Hoewel een dergelijke locatie niet geschikt is voor een langer verblijf, zouden hier mogelijk wel de eerste vluchtelingen een verblijf kunnen krijgen, of kan het mogelijk geschikt gemaakt worden voor opvang voor langere periode. VVD raadslid Patrick Simons liet weten dat een goed idee te vinden. Landelijk is dorpsgenoot en Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans (VVD) actief voor de oorlogssituatie. Bij D66 de Oekraïense vlag, zo laat Sharon Kroon zien: ‘Zo betuigen wij onze steun en solidariteit aan het Oekraïense volk.’

Camping

Ook camping De Reebok heeft aangegeven dat hun verblijf voor noodopvang beschikbaar is. Deze locatie werd recent succesvol voor enkele weken ingezet toen er in de AZC’s een teveel aan instroom was. Medewerkers van de gemeente hebben dat destijds mede mogelijk gemaakt. Of dat nu weer gaat gebeuren is nog niet bekend.

Tot slot is er vanaf vandaag door inwoners in Oisterwijk ook een verzamelpunt voor hulpgoederen gestart. Volg ons, wij houden u op de hoogte over de eventuele opvang, het verblijf van en hulp aan vluchtelingen in onze gemeente…

Klik en lees hier meer berichten over Oekraïne in relatie tot onze lokale samenleving