ondernemers

Vluchtelingen Oekraïne kunnen minstens zes maanden in Nederland verblijven


Oekraine kent 43 miljoen inwoners. Een aantal miljoen hiervan wordt verwacht naar omliggende landen te reizen vanwege de aanval door Rusland.

Gemeenten in Nederland, zo ook Oisterwijk, kijken wat de mogelijkheden zijn om voor opvanglocaties te zorgen. De AZC locaties in Nederland zitten overvol. Opvang kan voor tijdelijk bijvoorbeeld in sporthallen of op campings. Voor langere perioden zijn andere maatregelen nodig. Een door de gemeente te organiseren opvanglocatie is nog niet bekend.

Asiel

In 2015 werd in opdracht van Burgemeester Hans Janssen met spoed een sporthal geschikt gemaakt voor noodopvang; dat kan voor enkele nachten, maar is niet geschikt voor weken of maanden (Foto: Toby de Kort).

Normaal vragen vluchtelingen asiel aan bij aankomst in een land waar zij willen verblijven. De vraag is of alle vluchtelingen uit Oekraïne dat meteen doen. Inwoners uit Oekraïne die in het bezit zijn van een biometrisch paspoort, voldoende financiële middelen om zichzelf te onderhouden en een reisbestemming kunnen aantonen, kunnen ook zonder zo’n aanvraag naar Nederland komen. ‘Oekraïners zijn Europeanen en hebben het recht om vrij ons land in te reizen. Een asielaanvraag is dus niet nodig om legaal in Nederland te verblijven,’ zo geeft de IND aan. Ook kunnen ze vanwege het ‘vrije verkeer van personen’ in Europa maximaal 3 maanden in een land naar keuze verblijven en zouden ze hier eventueel ook mogen werken. De IND heeft laten weten dat er ook een verlenging mogelijk is van nog eens drie maanden. Het land is tijdelijk aangemerkt als een ‘niet veilig land’ en de IND heeft versoepelingen doorgevoerd voor verblijf in Nederland.

Commissaris van de Koning, Ina Adema, bezoekt camping de Reebok, en spreekt bewondering uit voor de aanpak van Oisterwijk, na een tijdelijke noodopvang van vluchtelingen in 2021 (Foto: Gemeente Oisterwijk).

Uitstel

Voorlopig worden lopende en nieuwe asielaanvragen niet behandeld. Dit omdat de situatie in Oekraïne dermate is veranderd, en nog onduidelijk is hoe lang deze gaat duren. Er is op dit moment een periode van zes maanden uitstel gegeven voor alle Oekraïners die al in Nederland zijn, of nog komen. Naar verwachting zal de IND de beoordeling opstarten nadat er meer duidelijk is over de situatie van het land. Los daarvan is opvang van de vluchtelingen nodig; er zijn al vluchtelingen uit Oekraïne die zich in Nederland hebben aangemeld.

Het is niet uitgesloten dat er vluchtelingen uit Oekraïne zijn die zelfstandig een vakantiewoning of caravan betrekken in Oisterwijk of omgeving. Waarbij opgemerkt moet worden dat het reguleren en ondersteunen van dergelijke vluchtelingenstromen uiteraard beter is; mede omdat niet iedereen die gevlucht is beschikking heeft over voldoende financiële middelen om zichzelf te onderhouden. De bereidheid tot hulp van zowel inwoners als overheid is merkbaar groot. Er is nog niet bekend welke hulp nodig is, wat en waar.

Volg ons, wij houden u op de hoogte over de eventuele opvang, het verblijf van en hulp aan vluchtelingen in onze gemeente…