uitgelicht

Saskia Dartel uit Moergestel ontvangt als eerste het Mantelzorgcompliment 2022


Mantelzorgers zijn vaak zonder het te beseffen onderdeel van het fundament van de samenleving. Zonder hen zouden hulpbehoevende mensen hun boodschappen niet in huis krijgen, nauwelijks buiten komen of zelfs niet meer zelfstandig kunnen wonen. Op 7 maart werd daarom het 1e Mantelzorgercompliment van 2022 uitgereikt aan Saskia Dartel uit Moergestel.

Saskia Dartel ontvangt het Mantelzorgcompliment (Foto: Marijke Brocken).

Saskia volgt een HBO-opleiding voor verpleegkunde, werkt in de zorg op een woonvoorziening voor dementerende ouderen en zorgt voor zowel haar vader, die sinds een half jaar op Stanislaus woont en haar moeder die nog zelfstandig woont. Zelf vindt Saskia het vanzelfsprekend dat zij voor haar ouders zorgt. “Ze stonden vroeger ook altijd voor mij klaar en hebben hier niet om gevraagd,” aldus Saskia.

Veel ballen in de lucht!
Omdat Saskia dichtbij haar ouders woont, is zij voor hen én voor de betrokken zorgverleners het eerste aanspreekpunt. Haar ouders wonen apart, dit betekent dat Saskia dubbele mantelzorgtaken heeft. Ze bezoekt elke week haar vader, doet de was en heeft contact met het zorgpersoneel van Stanislaus. Voor haar moeder doet ze boodschappen, regelt vervoer, kookt geregeld wat extra, en helpt haar daar waar nodig is.

Soms springt een tante van Saskia bij, zodat ze ook af en toe op vakantie kan. Saskia besloot al een tijd geleden om minder te gaan werken zodat ze de zorg voor haar ouders, haar werk, opleiding en eigen huishouden kan combineren. Ze moet veel ballen in de lucht houden: een kenmerk voor veel werkende mantelzorgers. Het moeilijkste vond Saskia de beslissing dat haar ouders niet meer samen thuis konden blijven wonen. Naast alle praktische zaken ervaren mantelzorgers ook vaak een emotionele belasting.

Herken jij jezelf in dit verhaal? Dan ben je misschien ook wel mantelzorger!
Ondersteun jij ook een van je naasten die in onze gemeente woont? Grote kans dat ook jij mantelzorger bent. Sta je bekend bij ContourdeTwern als mantelzorger? Dan ligt er vanaf 15 maart tot en met 15 juni een mantelzorgcompliment voor je klaar (Let op: de periode is korter dan voorgaande jaren). Neem altijd je legitimatiebewijs mee! Deze bestaat uit 3 lokale cadeaubonnen met een totale waarde van 50,00 euro die je kan besteden bij ruim 150 winkels en restaurants in de gemeente Oisterwijk. Nog niet bekend als mantelzorger? Vul dan het formulier in als je het mantelzorgcompliment ophaalt.

Je kan de bonnen ophalen:
• Elke dinsdagochtend van 10.00 tot 11.30 in Tiliander in Oisterwijk
• Elke woensdagochtend van 10.00 tot 11.00 in den Domp in Haaren
• Mantelzorgers uit Moergestel melden zich voor het compliment bij een vrijwilliger van Buurtgenoten. Neem voor meer informatie contact op met Petra Verheijen, (013) 513 23 51 of mail naar: p.verheijen@ziggo.nl
• Op afspraak voor werkende mantelzorgers of mantelzorgers die niet in de gemeente Oisterwijk wonen. Neem hiervoor contact op met Ingrid Oosterling, (06) 17 16 30 91 of mail naar: mantelzorgoisterwijk@contourdetwern.nl Vragen kan je ook aan Ingrid stellen.

 
DTZ logo low