vacature

Ook Nieuwsklok distantieert zich van meegezonden en mogelijk misleidende krant


Op het eerste oog lijkt het een neutrale informatieve uitgave; een krant die in een aantal wijken op het oog als katern werd bijgevoegd bij de Nieuwsklok. Het blijkt anders:

Met als titel ‘Hoe nu verder?’ krijgt de lezer onderwerpen te zien over onder andere gezondheid, democratie, grondrechten en onderwijs. Bij ieder artikel volgt de oproep om via een website te stemmen. De artikelen en de vragen die gesteld worden, zijn gericht op het al of niet accepteren van invloed van onze overheid op ons leven, en de in voorkomende gevallen beperkingen die ons kunnen worden opgelegd door de overheid.

De Nieuwsklok, een weekblad voor Haaren, Heukelom, Moergestel en Oisterwijk.

Hoewel de bij de Nieuwsklok meegezonden krant neutraliteit uitstraalt, is deze duidelijk van een beweging die overheidsinvloeden wil beperken. De uitgever van deze ‘Hoe nu verder?’ editie (klik hier) geeft aan te publiceren ‘in samenwerking met de VVJ (Vereniging van Vrije Journalisten)’. De indruk kan ontstaan, maar deze VVJ is duidelijk niet te verwarren met de VVJ in België, evenmin met Vereniging Vastgoed juristen (VVJ.nl), noch de Vereniging Van Onderzoeks Journalisten (VVOJ.nl), ook niet de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ.nl) of andere vergelijkbare organisaties. Ook staat ‘de onafhankelijke media’ vermeld als partner. Diverse media distantiëren zich echter nadrukkelijk van deze uitgave.

Dat nadrukkelijk afstand nemen heeft een reden. Op de website van de vermelde Vereniging van Vrije Journalisten (VVJ) staan een aantal leden vermeld die als media gericht zijn op een duidelijk ander verhaal dan de bekende media. Daar is uiteraard niets mis mee, iedereen mag in Nederland een (andere) mening hebben en verspreiden. Opvallend is wel dat de website van deze Vrije Journalisten nog geen jaar oud is. Ook valt op dat de media die als samenwerkingspartner worden vermeld duidelijk een voorkeur hebben voor antivaxxers, organisaties als Viruswaarheid, zich tegen 5G draadloze telefonie uiten, bezorgd zijn over privacy, spreken over verspreiding van leugens, en sommige verklaren Amerika als de oorzaak van de oorlog door Poetin…

Weekblad Nieuwsklok laat deze week op haar voorpagina weten niets te maken te hebben met de bewuste uitgave. De door de uitgever ingehuurde bezorgdienst van de Nieuwsklok heeft ‘zonder ons medeweten de krant ‘Hoe nu verder?’ samen met De Nieuwsklok verspreid. Wellicht is daardoor ten onrechte het idee ontstaan, dat het een uitgave onder onze verantwoordelijkheid was. Dat was zeker niet het geval.’

Nelleke van Wijk, voormalig griffier van Oisterwijk, uit op Twitter haar mening over de ‘Hoe nu verder?’ krant.