The Make

Moergestelse voor patisserie cursus naar Portugal


Lilian Biervliet heeft genoten van haar patisseriecursus in Portugal.

Lilian leert verschillende Portugese degen maken.

‘Omdat ik studenten heb begeleid die uit het buitenland in de zomer bij Europrof kwamen, heb ik een beurs gekregen, om enkele vaardigheden in de patisserie bij te leren. Ik ben heel blij dat ik naar Portugal ben gegaan en daar nieuwe en typische zoetigheden heb leren kennen en maken.’

Lilian leerde in korte tijd veel over  de Portugese patisserie. ‘In Porto heb ik deze praktijkcursus mogen volgen, samen met drie collega’s. De bakker deed zijn best om ons in vijf dagen, de Portugese degen te leren maken. Massa folhada, massa brioche, massa de pâo, massa choux en ook pâo de lo, sortido hungaro en pudim francés,’ zo zijn een paar namen. ‘Pastel de nata moet je daar in Portugal zeker proeven. Het is een heel lekker bladerdeeggebakje met een lekkere puddingachtige vulling in het midden.’ De cursus werd beloond met een certificaat.

Naast de cursus werden ook enkele mooie plaatsen bezocht: Cascais, Lissabon en Fatima. ‘Ik heb daar typische Portugese gerechten gegeten zoals caldo verde, arroz de de marisco, octopus en bacalhao. Als je een souvenirwinkeltje binnen gaat, dan zie je verschillende soorten hanen. In Portugal is de haan, het nationaal symbool, zoals wij de Leeuw kennen.’