ondernemers

Met een escaperoom werd de eerste Bibliotheek op school geopend in Oisterwijk


Zorgen dat álle Oisterwijkse kinderen die de basisschool verlaten taal- en digitaal vaardig genoeg zijn om zich te redden. Het klinkt als een vanzelfsprekendheid, maar bij 1 op de 10 kinderen bereiken we dit niet. Dat vraagt om actie, vinden de gemeente Oisterwijk, basisscholen en de Bibliotheek. Daarom openden ze woensdag 30 maart de eerste ‘Bibliotheek op school’ in Oisterwijk bij basisschool De Groene Parel. Schooldirecteur Lucy Boers: “De Bibliotheek is voor ons een hele waardevolle partner om in alle leerjaren rijk lees- en mediaonderwijs te bieden.”

Iedere klas een code…

Groot feest bij basisschool De Groene Parel: de Bibliotheek op school wordt geopend! Al leek er nog even een kink in de kabel te komen. “De dag voor de opening moest ik de kinderen laten weten dat ik de sleutel van het kistje met de scanner en alle pasjes kwijt was geraakt,” vertelt lees- en mediaconsulent Cristel van Amelsfoort. “Door een break in-spel te doen, een beetje het omgekeerde van een escaperoom, hielpen de kinderen me aan een speciale code. Met die code hebben we de Bibliotheek op school toch kunnen openen.”

Jeugdboeken
Cristel van Amelsfoort is vanuit de Bibliotheek voor een vast aantal uren aan basisschool de Groene Parel verbonden. Het landelijke leesbevorderingsprogramma de Bibliotheek op school omvat dan ook veel meer dan alleen een paar kasten met boeken neerzetten. “Natuurlijk, voor een gevarieerde, actuele collectie in de schoolbibliotheek zorgen we ook. Maar daarnaast meten we bijvoorbeeld ook jaarlijks het leesklimaat op school. Met de resultaten van die monitor gaan we in de klassen doelgericht aan de slag met leesbevordering en digitale geletterdheid. Ik help ook de deskundigheid van leerkrachten hierin te vergroten. Vanuit de Bibliotheek geven we trainingen en adviseer ik het schoolteam bij het opstellen en uitvoeren van hun lees- en mediaplan.”

Lezen met plezier…

Samenwerking
Dit is niet de enige Bibliotheek op school die dit schooljaar geopend wordt in de regio Midden-Brabant. Op in totaal 10 basisscholen in de gemeenten Tilburg, Oisterwijk en Waalwijk wordt dit schooljaar een Bibliotheek op school geopend. Directeur-bestuurder Herman Horst: “Bibliotheken zijn natuurlijk al heel lang actief op het gebied van leesbevordering en digitale geletterdheid. Maar de meeste impact maken we wanneer we met scholen een structurele samenwerking aan kunnen gaan. Daarmee starten we nu op tien scholen, om dat aantal na dit schooljaar verder uit te bouwen. Dat vraagt alleen wel ook om structurele financiering.”

In zijn pleidooi om extra in te zetten op leesonderwijs en digitale geletterdheid is Horst niet alleen: afgelopen voorjaar werd de alarmbel al geluid door meer dan 100 Brabantse vertegenwoordigers van onderwijs- en kinderopvanginstellingen en bibliotheken. In hun manifest Leesoffensief Brabant bepleiten ze dat er dringend actie nodig is om de Brabantse jeugd een toekomst geven waarin laaggeletterdheid geen rol speelt. Dat vraagt om investeringen door de gemeenten en provincie, maar levert uiteindelijk ook een besparing op: de maatschappelijke kosten van laaggeletterdheid bedragen alleen al in de provincie Brabant jaarlijks maar liefst € 176 miljoen.