bosch car service

Het KVL Velleke: Snelheidsrecord en telefoon met geheugen


Wekelijks publiceren wij een anekdote uit de Velleke’s, het informatieblad van en voor medewerkers van de KVL van 1975 tot en met 1993. Ze zijn zorgvuldig bewaard door voormalig medewerker Bep van den Berk en geschonken aan de Collectie van Ad Wolfs adr. Zn. Stichting behoud cultureel en industrieel erfgoed Moergestel.

Geheugen

Record op de fiets van Waalwijk naar oisterwijk (Bron: Velleke nummer 5)

Ja u leest het goed; op de KVL is een speciale kast aangesloten op de telefoon, waarmee men nummers kan opslaan in een geheugen! Voor die tijd een unicum. Het was destijds heel normaal dat mensen die thuis een telefoon hadden, van veel van hun familie en vrienden de nummers uit hun hoofd kenden. Voor de telefonistes van de KVL was de techniek niet anders dan thuis; het was draaien een een schijf. De Motronic kiesautomaat kan nummers ‘draaien’ die op een plaatje staan geschreven met een stift. Als de telefoniste even naar die ene klant in Frankrijk moet bellen, plaatje in het kastje, en wachten op de verbinding…

Record

Fietsen deden de medewerkers meestal; niet iedereen had de luxe van een auto. Zo kwamen er medewerkers op de fiets vanuit Waalwijk, en die afstand werd in een recordtijd vastgelegd op 40 minuten doordeweeks, en slechts 38 op de zondag. De gezelligheids- en oriëntatierit werden dan weer wel in de auto gereden.

Klik en lees hier dit Velleke

Klik hier en lees eerdere edities