bosch car service

Het KVL Velleke: Benzine voor 43 eurocent per liter


Wekelijks publiceren wij een anekdote uit de Velleke’s, het informatieblad van en voor medewerkers van de KVL van 1975 tot en met 1993. Ze zijn zorgvuldig bewaard door voormalig medewerker Bep van den Berk en geschonken aan de Collectie van Ad Wolfs adr. Zn. Stichting behoud cultureel en industrieel erfgoed Moergestel.

43 Eurocent

Benzineprijs, maar met name de kwaliteit stond ter discussie. (Bron: Velleke nr. 9)

Uiteraard omgerekend – we praten over 1976 en toen was er nog geen euro – betaalden de KVL medewerkers het ook toen discutabele bedrag van 43 Eurocent, ofwel 0,94 Gulden per liter benzine. Het ‘discutabele’ was niet direct de prijsverhoging van maar liefst 2 Guldencent in dat jaar, maar meer de vraagtekens over de kwaliteit van de benzine. Voor wie dat niet meer kent; het waren jaren dat de benzine bij de ene pomp beter was dan bij de andere, en je auto daar echt beter of juist slechter van ging rijden. ‘U zult het gevoel hebben alsof de ontsteking niet goed is afgesteld.’ Iets waar de auto’s van toen nog last van hadden.

Het jaar 1976 start met 361 personeelsleden, waarvan er 32 vanwege arbeidsongeschiktheid thuis zitten; het zijn er 31 minder dan het jaar daarvoor. Er vertrokken 88 personeelsleden; er kwamen 57 nieuwe. En alsof de redactie van het Velleke toen al wist dat u anno 2022 meeleest: ‘In de komende nummers van het Velleke zullen wij ook een aantal andere gegevens welke mogelijk voor u interessant zijn, opnemen.’

Klik en lees hier dit Velleke

Klik hier en lees eerdere edities