uitpunt

Dit weekend menwedstrijden Heukelom


Driemaal is scheepsrecht en dus barst de strijd in Heukelom weer los van 1 tot en met 3 april; drie dagen geweldig mooie paardensport!

Nadat corona al 2 jaar op rij roet in het eten gooide, gaat het nu echt gebeuren. De wedstrijd in Heukelom is erg populair onder de menners omdat het de eerste van het seizoen is en wordt gehouden in een prachtige omgeving. Vanwege de grote belangstelling en de lange wachtlijst is besloten om de grootste rubriek al op vrijdagmiddag te laten starten. Op die manier kunnen 120 aanspanningen deelnemen.

Menwedstrijden in Heukelom zijn mooi om te zien.

Een SWM (samengestelde wedstrijd mennen) bestaat uit 3 onderdelen; op vrijdag en zaterdag worden de dressuur en de vaardigheid verreden, en op zondag vindt de spectaculaire marathon plaats. Hierbij worden deelnemers ingedeeld in diverse categorieën en niveaus. De diversiteit is groot; er zijn paarden en pony’s, en er rijden enkelspannen (1 paard/pony), dubbelspannen (2 paarden/pony’s) en zelfs vierspannen (4 paarden/pony’s voor de wagen) mee. Bij de dressuur moeten de aanspanningen diverse figuren/oefeningen rijden die worden beoordeeld door een jury. De vaardigheid is een traject waarbij de aanspanning probeert foutloos en binnen een bepaalde tijd een parcours met pionnen met balletjes erop af te leggen. Tijdsoverschrijding en afgeworpen balletjes leveren strafpunten op.

Het grootste spektakel vindt plaats op zondag, wanneer de marathon wordt verreden. De marathon bestaat uit een wegtraject en vervolgens wordt er een traject afgelegd met diverse hindernissen. De meeste paarden worden heel enthousiast in de marathon en dan is het aan de menner om zo snel mogelijk en foutloos door de hindernissen heen te sturen. Hierbij staat dierenwelzijn hoog in het vaandel, tijdens de marathon vinden er namelijk diverse veterinaire controles plaats om te kijken of de paarden voor, tijdens en na de hindernissen nog in goede conditie zijn.

Ook dit jaar mag de organisatie weer gebruik maken van de terreinen aan de Oisterwijksebaan / Laag Heukelomseweg en wordt er een traject gereden door de schitterende omgeving. Er zijn een heleboel vrijwilligers bereid hun steentje bij te dragen om er weer een succesvol weekend van te maken.

Iedereen is van harte welkom om te komen kijken, de toegang is gratis. Ook voor kinderen zijn er diverse activiteiten op het hoofdterrein.