vacature

Delta Fiber Netwerk stuurt onduidelijke mail over glasvezelaanleg


Een onderaannemer van Delta Fiber Netwerk (DFN) heeft een onduidelijke mail verzonden betreffende de aanleg van glasvezel.

De schop gaat op veel plekken in onze gemeente de grond in…

DFN heeft het bedrijf Circet Nederland opdracht gegeven glasvezel aan te leggen in de dorpen van gemeente Oisterwijk. Hiertoe worden vooraf een aantal brieven en flyers per post verstuurd en komen er vertegenwoordigers aan de deur. Na de aanleg van de glasvezelkabel in de straat, volgt de aansluiting in de woning.

Voor het inplannen van de aanleg in de woning, heeft de firma Circet namens DFN aan een aantal inwoners een mail verzonden die verwarring kan geven. De mail kan aangezien worden als een zogenaamde phishing mail; het systeem om mensen illegaal inlogcodes te ontfutselen of virussoftware te installeren. Een aantal kenmerken die dergelijke phishingmail vaak hebben, komen ook in de afspraakbevestiging van DFN/ Circet voor.

In de mail valt op dat het webadres voor aanmelding anders is dan dat van Deltafibernetwerk.nl. Ook bevat de weblink waar de ontvanger op zou moeten klikken een onbekende naam en een webadres dat bij controle niet actief is; het is eigendom van weer een andere firma. De afzender van de mail is ook niet gelijk aan die van Deltafibernetwerk.nl, en het mailadres voor vragen wijkt daarvan eveneens af.

Steeds vaker (zo hoort het eigenlijk) staan er voor het inloggen op websites geen weblinkjes meer in een afspraakmail, maar vraagt men om zelf handmatig de website te bezoeken en daar (zoals in dit geval bijvoorbeeld op Postcode-huisnummer) een afspraak in te plannen. Die mogelijkheid geeft DFN bij navraag niet. Wel geeft DFN aan in de toekomst hun mail beter op te stellen, zodat duidelijker is met wie consumenten van doen hebben. Aangezien criminelen dat echter ook steeds beter doen, blijft het advies om niet op ontvangen linkjes te klikken.

De mail die wij door DFN hebben laten controleren was volgens DFN wel juist en veilig; of de mail die u ontvangt dat ook is kan niemand op afstand bepalen. In alle gevallen is de vuistregel van onze overheid: ‘Vertrouwt u het niet; hang op; klik weg!’ Het is daarom beter nooit weblinkjes uit ontvangen mail aan te klikken, maar  zelf handmatig de website van de afzender te bezoeken en daar contact te zoeken. Even bellen met DFN via het op hun site vermelde nummer is wellicht het beste…