carnaval 2023

Beeldbank Oisterwijk: Gilden in 1967


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

 

De Standaardrijder in het centrum van Oisterwijk, 10 september 1967. (Fragment uit de film van Bob van Oss)

Kleurenfilm van Bob van Oss uit 1967

Filmmateriaal dat Bob van Oss’ dochter Marijke Wagenaar – van Oss beschikbaar stelde bezit naast de beelden van de Sinterklaasintocht en Carnavalsoptocht eind jaren ’60 nóg een mooie schat: Gilden waren op zondag 10 september 1967 in Oisterwijk vanwege het gildefeest van Gildegroep De Zandley; een kleine kring van 10 gilden in Midden-Brabant. Gilden uit Oisterwijk, Haaren, Esch, Udenhout, Enschot, Loon op Zand en Berkel presenteerden zich in vol ornaat lopend door het centrum.

We zien de Standaardrijder op paard met harnas, de tamboers, de vendelzwaaiers, de hoofdmannen van de verschillende gilden en het blinkende gildezilver. Natuurlijk ontbreken de harmonieën die de stoet vergezellen niet. Misschien vindt u uzelf wel terug in het massaal toegestroomde publiek! En smelt ook nog even bij de aanblik van het oude kruispunt met André van Hilst, Janus Puts, Hotel De Nederlander, de oude ANWB-wegwijzer en op de achtergrond De Kunstkring. Wedstrijden waren op De Lind, achter het toenmalige VVV-huisje was een Vlaamse Kermis. Veel plezier met deze film van de hand van Bob van Oss!

 

 

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk