Krekul

Beeldbank Oisterwijk: ANWB in Oisterwijk


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Voorzitter ANWB heft glas bij Groot Speijck, 23 maart 1931

Filmmateriaal van Oisterwijk van meer dan 90 jaren oud, dat is niet ruim voorhanden. Maar, af en toe duikt er iets op! Mooi om te zien, ook al is het maar heel kort.

ANWB-voorzitter Edo Bergsma in 1931 bij Groot Speijck. (Fragment uit de film van Polygoon)

Het ANWB-verenigingsorgaan ‘De Kampioen’ bestaat onder die naam al sinds 1883, hetzelfde jaar als de ‘Nederlandsche Vélocipèdisten Bond’ werd opgericht die twee jaren later werd omgedoopt tot ‘Algemene Nederlandsche Wielrijders Bond’. De toertochten die zij organiseerden voerden vaak door ‘luisterrijke plekken’ waar Oisterwijk er een van was. In ‘De Kampioen’ van 3 juni 1910 vinden we bijvoorbeeld de tekst: “Hoewel wij niet blijven toeven in het dorp Oisterwijk willen wij onze belangstellende leden er toch even op wijzen dat dit dorp een aangenamen indruk maakt. Netgebouwde burgerwoningen, met trotsche heerenhuizen daartusschen. Een uitstapje naar ’t landgoed ‘De Gemullehoeken’, over ‘Den Hondsberg’ en ‘Speijck’ zou alleszins loonend zijn!” Het ‘Speijck’ zal opnieuw op de agenda komen staan, getuige deze filmbeelden van 23 maart 1931 als Polygoon Holland Nieuws afreist naar het Oisterwijkse bos- en vennengebied om bij het Groot Speijck een excursie vast te leggen van ANWB-gasten die toegesproken worden door toenmalig voorzitter Edo Bergsma en samen met hem het glas heffen. Als dat glas heffen ‘op de toekomst’ was zijn ze daarin geslaagd, de ANWB is de grootste vereniging van Nederland met meer dan 4,7 miljoen leden.

 

 

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk