Care Inn

Andere Kost in De Verdieping Moergestel


Schilderijen, getekende en geschilderde figuren en composities, foto’s en handgeschilderde jassen; het is allemaal te zien in De Verdieping Moergestel.

Andere Kost is de titel van deze tentoonstelling.

Galerie De Verdieping in Moergestel etaleert de komende twee weekeinden het uiteenlopend werk van vier exposanten uit de eigen regio. ‘Andere Kost’ dekt als titel dan ook de artistieke lading van Anita Evers, Maartje van Dokkum, Carla van Gisbergen en Teun op ’t Hoog. Voor de twee laatsten voelt de tentoonstelling op de bovenverdieping van Den Boogaard als een thuiswedstrijd. Beiden groeiden op in Moergestel.

In haar woonplaats Hilvarenbeek geeft Carla van Gisbergen teken- en schildercursussen, maar werkt ze ook gestaag aan een afwisselend oeuvre van landschappen, portretten en vrij werk. Bijzonder is het materiaal waarop ze met ‘mixed media’ werkt: gepoedercoat metaalplaat waarvan de rand als lijst dienst doet. ‘Overal schuilt wat moois, als je er oog voor hebt’, is haar overtuiging.

Ook Teun op ’t Hoog groeide op in Moergestel, maar vanuit  Tilburg draagt hij nu zijn kijk op kunst uit:  ‘In mijn werk probeer ik middels abstractie en absurditeit tegenwicht te bieden aan de schijnbare zinnigheden van het aards en maatschappelijk bestaan’.

Het contrast met het fotografisch werk van Anita Evers kon niet groter zijn. Geïnspireerd door de natuur gebruikt de Haghorstse haar camera als penseel: ‘Ik maak graag schilderachtige foto’s door verschillende technieken toe te passen. Zo gebruik ik speciale lenzen of beweeg ik met mijn camera, waardoor mijn foto’s een zachte dromerige sfeer uitstralen.’

Tegenover dat verstilde werk plaatst Maartje van Dokkum, opgegroeid in Oisterwijk maar woonachtig in Tilburg, ‘mysterieuze en duistere thema’s’ die zij met verf op leren en spijkerjasjes aanbrengt. Draagbare kunst dus, die in de metalscene gretig aftrek vindt. ‘De thematiek van mijn jasjes hoeft je niet per se te bekoren om de executie van vormen en kleuren te waarderen’, zegt ze. ‘Zeker in een straatbeeld waar iedereen dezelfde soort kleren draagt van modeketens – een conformistische eenheidsworst – is het leuk om überhaupt iets totaal ongewoons te zien.’

‘Andere Kost’ is te zien in het weekend van 2 en 3 april. Openingstijden: 11.00 tot 17.00 uur. Galerie De Verdieping, Sint Jansplein 5 in Moergestel