uitgelicht

Scoor een boek met Willem II


1 op de 10 kinderen in Nederland heeft een leesachterstand. De Bibliotheek Midden-Brabant besluit om dit probleem samen met Willem II Betrokken aan te pakken met het project Scoor een Boek! In 9 weken tijd gaan kinderen uit groep 5 & 6 van de scholen De Tovervogel uit Oisterwijk en De Vonder en Bienekebolders uit Moergestel zo veel mogelijk boeken scoren. Profvoetballer Görkem Saglam en mascotte Kingo moedigen ze hier bij aan. Op 8 februari was het dan zo ver: de aftrap van dit bijzondere leesproject.

Mascotte Kingo komt op het schoolplein.

Al wijzend en roepend staan de kinderen voor het raam als Willem II mascotte Kingo het schoolplein betreedt. Het is namelijk een feestelijke dag: het leesproject Scoor een Boek! gaat van start. De lees- en mediaconsulent van de Bibliotheek Midden-Brabant, Renske Jongejan, heeft voorafgaand aan het bezoek van Kingo de kinderen verteld wat de bedoeling is. Negen weken lang gaan ze de allerleukste boeken lezen. Voor ieder boek mogen de kinderen een sticker plakken op de speciale scoreposter. Tussendoor krijgen ze aanmoedigende videoboodschappen van Willem II-speler Görkem Saglam en mascotte Kingo en het project eindigt met een sportieve afsluiting bij het Koning Willem II Stadion.

Doel van Scoor een Boek! is het aanwakkeren van leesplezier bij kinderen om daarmee hun kansen te vergroten op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst. Is dat nodig? Helaas wel: ontzettend veel kinderen in Nederland verlaten de basisschool met taal- en leesproblemen. Als dit probleem niet aangepakt wordt, staan deze kinderen straks met 1-0 achter als ze de arbeidsmarkt betreden.

Leesbevordering
Op deze manier hoopt men de kinderen nog meer aan het lezen krijgen. Moeilijke lezers kunnen zomaar enthousiast worden en meedoen.  Zo’n profvoetballer spreekt de kinderen toch aan. vanwege corona zijn een aantal activiteiten online.