themake

Politiek houdt lippen op elkaar over toekomst AZC in Oisterwijk


Vijf dagen voordat de gemeenteraad over dit onderwerp een besluit neemt reageert slechts één van hen inhoudelijk op vragen over dit onderwerp.

Maandag 7 februari neemt de raad een besluit over de toekomst van het AZC in Oisterwijk. Die avond krijg het college van de raad ‘wensen en bedenkingen’ op de voorliggende conceptovereenkomst met het COA (klik hier), waarin afspraken staan vermeld over – vooralsnog – voortzetting van het AZC voor de komende 25 jaar.

Kinderen, gezinnen, asielzoekers die goedwillend zijn, daar staat Oisterwijk voor open (Foto: Michael Jessurun).

Radiostilte
Alleen Algemeen belang (AB) heeft inhoudelijk gereageerd, en van de VVD is het standpunt bekend via hun socials. PGB heeft het fatsoen genomen te laten weten dat ze hun standpunt pas maandag in de raad bekend maken. De overige partijen geven totale radiostilte. Het lijkt erop, maar motivatie daartoe is niet gegeven, dat de partijen terughoudend zijn in een openbaar debat; meepraten in de raad doet bijna niemand en op social media zijn de reacties vaak fel, soms zelfs extreem.

Waar en hoe?
De mening van inwoners en belangenorganisaties is bekend. Er zijn diverse onderzoeken (klik hier) en bevragingen (klik hier) geweest waar een indruk uit te filteren is. Grote vraag die de raad nu voorligt is óf het AZC kan blijven, zo ja onder welke voorwaarden, zien die voorwaarden gebaseerd op strikte afspraken of meer bestaan uit intenties, is bij afwijking handhaven door burgemeester mogelijk, en of er nieuwbouw komt. Bij dat laatste onderwerp zou ook de vraag gesteld kunnen worden of die nieuwbouw vanwege het naastgelegen Natura200 gebied op dezelfde plek zou kunnen komen. Bij die nieuwbouw is het niet onlogisch om meteen ook te kijken naar een locatie met betere bereikbaarheid, contact met de samenleving (een belangrijk onderwerp in diverse onderzoeken) en in welke plaats die nieuwbouw zou kunnen komen…

Politiek
De volksvertegenwoordigers van CDA, PRO en D66 geven geen reactie. PGB laat weten: ‘We snappen de interesse in onze standpunten en argumenten ten aanzien van het AZC, maar wij zijn van mening dat die in eerste instantie in de raadszaal thuis horen, daar moeten we het debat voeren.’

Geen veilige landers

Politie op AZC in Oisterwijk; een ongewenste situatie (Foto: Toby de Kort).

AB wil het AZC onder voorwaarden openhouden, maar vindt de voorgestelde looptijd van 25 jaar veel te lang. AB wil faciliteren om vluchtelingen gastvrij te ontvangen, maar ook dat de overlast meer beperkt moet worden en blijven. Om de overlast te beperken wil Algemeen Belang graag dat veiligelanders worden geweerd en het aantal alleenstaande jongeren wordt beperkt. ‘De overige partijen maakten zich nauwelijks zorgen over de overlast en lijken de bestuursovereenkomst vrijwel ongewijzigd te willen verlengen,’ zo stelt Eric ten brink namens de partij.

Voor de VVD, zo laten zij weten op hun social media, zijn twee belangrijke bedenkingen aan de orde. Dat betreft de voorgestelde looptijd van 25 jaar en de toelating van veiligelanders. Ook refereert de partij aan de gebeurtenissen in Cranendonck, waar de burgemeester het vertrouwen in het COA moest opzeggen vanwege ernstige incidenten: ‘Veiligheid gaat immers boven alles, voor inwoners en voor gezinnen die op een AZC wonen.’ VVD spreekt zicht uit tegen opvang van kansarme asielzoekers, en voor opvang van kansrijke opvang van gezinnen.

Maandag 7 februari spreekt de raad, online te volgen via het Raadsinformatiesysteem