uitgelicht

Flairck bij GUO concert in Tiliander Oisterwijk


Snode plannen smeedde het 45 lentes jonge Flairck in 2020. Na haar sabbatical zou ze gedecideerd door het jubelende land toeren om haar gloednieuwe (25ste!) cd te lanceren: ‘Back Alive’. Zowaar een zilveren mijlpaal! Kort na de cd-release in oktober 2020 zou GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk de wereldpremière krijgen. Totdat corona sabotage pleegde. Bye bye snode plannen, bye bye cd-presentatietoer, bye bye wereldpremière bij GUO. Maar de cd-release kwam zoals gepland. En de recensies in de internationale vakpers waren onverdeeld lovend. Flairck was ‘Back Alive’ En hoe!

Quotes
Enkele quotes uit de vakpers:

“Cross-overs, instrumentale muziek, openheid voor experiment. Flairck is altijd relevant, heel erg van nu…..” (Sarah Neutkens, in: Eindhovens Dagblad)

“Bravo aux jeunes artistes pour avoir si fidèlement perpëtuer la tradition et la musique de Flairck…..” (Philippe Thiriouet, in: Music in Belgium)

“Negen nummers die alle aandachtig luisteren afdwingen. Vaak complex gearrangeerd, maar soms wordt er ook opvallend ontspannen gespeeld. Met ‘Back Alive’ wordt de stijl en de historie van Flairck recht gedaan…..” (Hans van Deelen, in: New FolkSounds)

“The new material is fresh and energetic (…..) The result is a very enjoyable album that prog-folk fans should certainly give a try…..” **** (The Dunno, in: Prog Archives)

“Elk nummer is een symfonie op zich, met stemmings- en tempowijzigingen. Dat maakt een luisterbeurt uitermate boeiend. Deze muziek smeekt gewoon om luisterconcerten…..” (Jäk, in: Folkroddels)

“Cet album de Flairck même s’íl tranche en partie avec les premières productions du groupe a su en conserver l’esprit, constituant une magnifique renaissance. Souhaitons longue vie á la formation actuelle et surtout une inspiration qui demeure à ce niveau. Vraiment très beau!…..” (Didier Gonzalez – Highlands Mag)

“Een avontuurljker versie van de band heb ik nog nooit eerder gehoord. Ha! Heerlijk! Een van de grootste verrassingen van dit jaar! Een fantastisch album, energiek, melancholiek, en verrassend avontuurlijk. Een absolute aanrader…..” (in: Moors Magazine)

Uitstel, geen afstel

Het legendarische Flairck

Wat de toer aangaat: uitstel blijkt allesbehalve afstel. Een cd-release zonder fysieke cd-presentaties voor live publiek voelt als zwemmen op het droge, livestreams als stelpende noodverbandjes tegen het ergste bloeden. Dus werd er gepuzzeld op en gegoocheld met concertdata voor het concertseizoen erna, GUO-concert inbegrepen, zij het niet meer als wereldpremière en ditmaal in samenwerking met Cultuurcentrum Tiliander. Corona volente, insjallah covid. En dat concertseizoen erna is nu. Dus ontwaakt Flairck uit haar verlengde winterslaap.

Variaties Op Een Dame
Wat te verwachten van een concert door fris en fruitig Flairck anno 20-nu? Het legendarische gezelschap wisselt haar kersverse composities van ‘Back Alive’ af met meesterwerken die de tand des tijds glansrijk doorstonden. To name a few: ‘De Stoomwals’, ‘Houten Bruiloft’, ‘Voorspel In Sofia’, ‘Aoïfe’ en, als uitsmijter, ultiem pièce de résistance ‘Variaties Op Een Dame‘.

Eens ontketende Flairck een muziekhype onder jong en oud. In NL trok ze als eerste ‘popgroep’ de gevestigde theaterwereld in. Dra overrompelde ze de rest van ons universum. Gevolg: platina platen, Edisons, Gouden Harpen en een fanschare die reikt tot in de Verre Oriënt en Latijns Amerika.

Kruisbestuivingen
Buiten de lijntjes der geijkte paden brengt Flairck cross-overs op het magistrale snijvlak van modern klassiek, celtic folk, world, freestyle jazz. Unheimisch onbestendige kruisbestuivingen, met frivool fluitspel, violen of bassen die symbiotische duels uitvechten, verknoopt met gedurfde, theatrale vondsten.

Met hart, ziel, zaligheid gaat Flairck door merg, been, roeien en ruiten. Oudgedienden Jeroen Goossens (fluitoloog/NL) en Pablo Ortiz (componist, gitarist, bassist/Mexico) en zij-instromers Joris Vanvinckenroye (componist, contrabassist/België), Anouk Sanczuk (violiste/België) en Zhazira Ukeyeva (violiste/Kazachstan) leveren menig ‘Gevecht Met De Engel’. Melting pot Flairck is onbegrensder dan ooit. Aartsvaders Erik Visser en Peter Weekers, sterkhouders van het eerste uur, zien dat het goed is.

Zondag 13 maart om 14.30 te beluisteren in Tiliander; voor tickets klik hier!