ondernemers

Column Roland Smulders: Geen gelukkige combinatie


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

 

Hoe kan de progressieve partij in mijn woonplaats Oisterwijk nu twijfelen aan de groenaanpak van de gemeente? Ik zit naar een foto van een fonkelnieuw parkeerterrein te kijken en ik moet zeggen dat het groen daar bijzonder grondig is aangepakt. Zo grondig, dat ik het heel erg overdreven vind om in het artikel te beginnen over de eikenprocessierups en de zoektocht van de gemeente naar alternatieve manieren om die diertjes te bestrijden.

Tenzij de toevoeging is bedoeld als humoristische noot om de lezers in deze moeilijke tijd nog wat vermaak te bieden. Dat kan natuurlijk. Al lijkt de verklaring mij ergens toch ook vergezocht. De groenaanpak in mijn woonplaats is een serieuze zaak. Zeker nu het leven op aarde wordt bedreigd door ondernemingen die het aanpakken van groen tot kunst hebben verheven.

Nu weet ik natuurlijk best dat parkeerterreinen en bomen geen gelukkige combinatie vormen. Net zomin als de combinatie parkeerterreinen en metalen palen, al lijkt de gemeente waar ik geboren en getogen ben daar vreemd genoeg minder moeite mee te hebben. Misschien omdat daarop verbodsbordjes kunnen worden bevestigd, die de gemeentelijke handhavers dan weer de kans geven bonnen uit hun mobiele printertjes te laten komen. Zelf heb ik daar ook mee te maken gekregen en ik kan de gemeente uit eerste hand verzekeren dat het met de arbeidsmoraal van het personeel wel goed zit.

Wat dit met de groenaanpak te maken heeft? Helemaal niks, maar ik wil het er af en toe toch nog even over hebben. De weigering open te staan voor een beroep op redelijkheid heeft ruim honderd euro gekost en voor dat bedrag wil ik mij wel kunnen amuseren. Het is al erg genoeg dat ik van wat ik met schrijven verdien geen cent mag houden. Maar ondertussen wel met drie handhavers op de loer liggen om te azen op wat de gemeente nog niet heeft afgepakt. Als struikrovers, maar dan dus zonder de struiken.

Maar nu terug naar de groenaanpak. Ik kan mij herinneren dat de groenaanpak laatst topprioriteit had toen een oversteekplaats voor fietsers moest worden aangepakt. Je kunt zeggen dat het overschilderen van een stuk fietspad in een rustgevende kleur strikt genomen niet tot groenaanpak mag worden gerekend, maar wij moeten bedenken dat het voor de gemeente ook allemaal nieuw is. In de loop der jaren zal het proces heus wel een ontwikkeling doormaken.

Het komt vaker voor dat een politieke partij in mijn woonplaats flink de trom roert over een onderwerp dat lekker in het gehoor ligt. Ik heb vroeger vaak op de publieke tribune gezeten, in blijde verwachting van wat er allemaal te genieten zou zijn. Meestal viel dat laatste echter erg tegen en werden de schoten afgevuurd met een defect klapperpistooltje. Na jarenlange trouwe dienst heb ik, geholpen door corona, maar een andere hobby gezocht. Ik wil alleen maar zeggen dat een partij met twijfel niet altijd een sleutel is voor succes.

 

Roland Smulders