ondernemers

Minister: Carnaval geeft geen aanleiding tot uitzondering op coronaregels


Met de huidige regels is carnaval vieren in de kroeg haast onmogelijk; gemeenten zien risico van samenscholing op straat; BOA’s zien handhaving niet zitten; verbod van carnaval lijkt onhaalbaar; er komen geen speciale afspraken; over twee weken mogelijke nieuwe maatregelen; soepeler of strenger?

Carnaval in Haaren begint bij de jongste…
(Foto’s Iris de Groot)

Met de huidige 1,5 meter regels, zittend in de horeca, en QR code controle is dweilen van kroeg naar kroeg en hossen er niet bij. Veel Brabantse en Limburgse burgemeesters verwachten dan ook dat de echte carnavalsvierders ongeorganiseerd op straat feesten. Als daarbij grotere groepen ontstaan die dicht op elkaar hossen en zingen, is dat volgens de huidige situatie eveneens ongewenst. In de kroegen is de eigenaar verantwoordelijk om dat te organiseren; buiten is het aan de gemeente om toe te zien op handhaven van de regels.

Afwachten
Minister Dilan Yesilgöz heeft na overleg met de burgemeesters laten weten dat er geen speciale regels komen voor carnaval (zie video). Half februari komt er een nieuw weegmoment, en pas daarna zal bekend zijn welke regels er gelden tijdens het carnavalsweekend. Dat is 1,5 week voor carnaval.

Grootste evenementen zoals optochten zijn al afgelast. Wat er wel kan is nog niet bekend. Tussentijds is er overleg met burgemeesters en zullen deze samen met de carnavalsverenigingen kijken wat er binnen de regels wel georganiseerd kan worden.