ondernemers

Bouwkraan verwijderd na vragen over veiligheid door VVD Oisterwijk


Een bouwkraan, die boven de omstreden bouwplaats aan de Wolvensteeg hing, is na vragen van de VVD en kort voor de controle door de gemeente omlaag gehaald.

Het aanzicht in de straat stoort de buurt, omdat het eindeloos lang duurt. De kraan toornde in december nog hoog boven de huizen uit.

De buurt is er langer klaar mee, maar meer dan vragen zegt de gemeente niet te kunnen doen aan een bouw die al tien jaar duurt. Pas als het pand wind en waterdicht is kan gemeente vragen bouwhekken en materialen buiten weg te halen; dat wordt verwacht tegen de zomer, zo bleek uit beantwoording van vragen door partij PGB afgelopen december.

Daags daarna vroeg de VVD zich af hoe het staat met de veiligheid van de bouwkraan; daar waren blijkbaar zorgen over. Alvorens die vragen te beantwoorden, is de gemeente bijna een maand later op de locatie gaan kijken. ‘Tijdens een controle op 24 januari 2022 is geconstateerd dat de hijskraan is ingeklapt. Bij navraag geeft de eigenaar aan dat de hijskraan niet meer gebruikt zal worden en zal worden verwijderd.’

Volgens de gemeente worden dergelijke kranen jaarlijks wettelijk verplicht gekeurd door een Conformiteits Beoordelings Instantie (CBI). De gemeente zelf keurt dergelijke installaties niet, maar zegt wel verantwoordelijk te zijn voor de omgevingsveiligheid: ‘Wij zien erop toe dat deze gewaarborgd wordt.’

Of de kraan voorafgaande aan het bezoek van de gemeente veilig was en gekeurd, is niet bekend.