uitpunt

Uitreiking boek en herdenking Holocaust


Afgelopen vrijdag is de Holocaust herdacht tijdens een indrukwekkende bijeenkomst in Tiliander.

Auteur Peter Slingerland reikt het Struikelstenen boek uit aan de 96 jarige Max Wolf, vergezeld door zijn vrouw Carla Hulsewé (Foto Mathijs Welmers)

Oisterwijk kende 23 slachtoffers en voor hen zijn in 2019 en 2021 evenveel struikelstenen gelegd. Hun namen zijn verankerd in het straatbeeld van Oisterwijk. De werkgroep Struikelstenen presenteerde met enkele filmpjes en verhalen hoe de stenen zijn gelegd en hoeveel familieleden opgespoord konden worden en aanwezig waren bij de plechtigheden. Uit de vele reacties bleek hoeveel dit betekend heeft voor hen.

Van alle 23 slachtoffers is het levensverhaal op schrift gesteld en samengevat in het boek “Struikelstenen in Oisterwijk, het verleden herdenken met het oog op de toekomst.” (klik hier om te bestellen) Het eerste exemplaar is uitgereikt aan de 96 jarige Max Wolff uit Arnhem. Het is de broer van Elly en Kitty Wolf en de zwager Siegfried Kanstein. Elly en Siegfried woonden in de George Perklaan in Oisterwijk en zijn met hun zus Kitty via België en Frankrijk naar Zwitserland gevlucht, daar aangehouden en teruggestuurd naar Frankrijk. Drie maanden zaten zij gevangen in de gevangenis van BesanÇon waarna zij via Drancy, een zelfde doorgangskamp als Westerbork, naar Auschwitz zijn gedeporteerd en daar op 14 november 1942 zijn vermoord. Max is met zijn ouders naar België gevlucht en ondergedoken. Hij sloot zich in 1944 aan bij het Britse leger en hielp Nederland bevrijden. Hij was zichtbaar geroerd toen auteur en lid van de werkgroep Peter Slingerland het boek aan hem overhandigde.

Een tweede exemplaar werd aangeboden aan burgemeester Hans Janssen. Aan het eind van de middag kwam ook een eind aan de werkgroep die van 2017 tot 2022 de struikelsteenlegging in Oisterwijk heeft georganiseerd en uitgevoerd.