bosch car service

Oysters Oisterwijk klimmen op de ranglijst


Na de veelbelovende winst in het verre Middelburg vorige week mochten de 20 spelers van coaches Hartwigsen, Nas en Maxwell de week hun kunsten vertonen tegen het immer lastige URC, de Utrechtse Rugby Club.

In de ranglijst (Oysters op de 11e plek en Utrecht op de 12e) doen de teams niet veel voor elkaar onder, maar de stijl van spelen is al jaren totaal verschillend. Daar waar URC het meestal moet hebben van krachtrugby, waarbij vaak gebruik gemaakt wordt van een sterk en zwaar aanvals-en verdedigingspack, daar moeten de Oisterwijkers het doorgaans van snelheid en souplesse hebben.
De wedstrijd staat onder leiding van Tilburger Louis van Gerwen. Na een enigszins nerveus begin waarbij de slordigheid opvalt bij beide teams, gaan de Oysters toch wat meer druk zetten. Dat gebeurt in eerste instantie vanuit de voorwaartsen. Klaas Langelaan, Syb Kelders en Bonne Wilce bezorgen de spelers van Utrecht behoorlijke kopzorgen.

Zo kan het ook …

Met de teruggekeerde Rik van Balkom en de naast hem opererende Ralf Steenbakker, is het hart van het Oisterwijkse aanvalsteam genoemd. En in de 8ste minuut zetten deze twee een aanval op uit een scrum die via enkele tussenstations bij Bram Brauer eindigt. Die moet je niet zulke kansen geven; gevolg; de eerste punten op het bord. Full Back Matias Pfaff zorgt voor de conversie. Wat opvalt aan Utrechtse kant is dat het team struggelt om de bal in de ploeg te houden. Na twee passes volgt bijna elke keer een kick, maar touch wordt zelden gevonden en dat voedt het aanvalsspel van de Oysters. In de 18e minuut drukt Toon van Spaandonk de tweede try nadat Rik van Balkom, slim, een door de Referee toegekende penalty, razendsnel neemt.

Het tempo gaat iets omlaag tot vreugde van URC dat langzaam probeert wat aanvallen op te zetten. De defence van Oysters staat echter als een huis en als in de 33ste minuut Diede Brekelmans de stand naar 19-0 tilt (na een aanval over vele schijven), hebben de Utrechters nog niet één kans gehad. Wel jammer dat Klaas Langelaan, met nog 1 minuut te gaan voor Halftime tegen een gele kaart aanloopt. De voorwaartsen van de Oysters vertragen het spel teveel in de ogen van de Referee en doen dat bij herhaling en dan past er één straf, de gele kaart. Nu kan URC wellicht profiteren van de man-meer-situatie. Dat loopt echter anders.

We zijn pas 3 minuten bezig in het tweede bedrijf als een slordige kick van URC door Bram Brauer wordt opgepikt. Hij slalomt langs een half team Utrechters en zorgt met zijn 2e treffer voor de 4e Oisterwijkse Try (het bonuspunt). Inmiddels zijn er wat wissels in de ploeg gekomen. De sterke Belgische Tsjech David Karasek is Bas van Balkom komen vervangen en Jonas van Spaandonk lost Joep Janssen af. Meer kracht in de scrum, zeker wanneer ook Joachin Girado in het team komt. Syb Kelders verhuisd naar de tweede rij. Dat was toch een paar jaar het manco van de Oisterwijkers. Iets te weinig wissels en variatie in de front 8. Dat probleem lijkt nu getackeld.

We maken een sprongetje naar de 46ste minuut als een verre kick van Rik van Balkom totaal verkeerd beoordeeld wordt door de fullback uit Utrecht. De bal wordt onderschept door Toon van Spaandonk die de bal bij Gijs Meeuwis bezorgt. Op zijn beurt houdt hij overzicht en stelt Diede Brekelmans in staat zijn 2e try te maken. Tussenstand 31-0. En de laatste twee tries zijn in ondertal gemaakt. We wisselen door: Klaas Langelaan laat zich afwisselen door Niels Raaymakers en Isaac Kense neemt de positie van Gijs Meeuwis over. Zo blijft iedereen fit. En dat is te merken want de machine blijft maar doordraaien. De commentatoren bij de Livestream (want de Oysters verzorgen iedere thuiswedstrijd van het eerste team een stream met 3 camera’s en commentatoren) kunnen het nauwelijks bijhouden.

De Domstedelingen blijven fouten maken en wanneer penalty’s gegeven worden, worden ze razendsnel genomen. Zo temporiseert de Oysters telkens en kan het team van Utrecht daar niets tegenover zetten. Ook nu weer in de 58ste minuut als Diede Brekelmans zichzelf weer met de bal in de hand over de trylijn terugvindt. Hij is de laatste pion een mooie vloeiende aanval. En even later is het weer raak! De in Tilburg studerende, werkende Zeeuw Ernst Berman drukt de bal nadat scrumhalf Rik van Balkom slim binnendoor was gestapt. Ondertussen verrichten de voorwaartsen bergen werk want wat niet vergeten mag worden is dat de eerste acht spelers het zware werk verzetten om de ruimte te creëren voor de snelle wat frêle spelers. Daarbij valt de onverzettelijkheid van Syb Kelders op maar ook het loopvermogen van Ernst Berman. Er staat momenteel een mooi ploegje. Wat dit het einde van de wedstrijd? Nee, want er volgen naar tries van Toon van Spaandonk (zijn tweede) en Bram Brauer (nummer drie).

Volgende week staat een serieuze klus op het programma. RC Hilversum is dan de tegenstander en zo werken de Oysters langzaam toe naar de dag dat op de Scheibaan weer publiek kan worden toegelaten. Het bestuur van de Oysters denkt aan 26 februari, carnavalszaterdag, waar de kraker van Brabant, tegen Dukes uit Den Bosch op het programma staat.

Volg de meeste wedstrijden live via Yecons.com