ondernemers

Oisterwijkers verkopen koffie voor het goede doel


Koffie uit Matagalpa Nigaragua, in pakjes op een tafel bij vrijwilligers in onze gemeente Oisterwijk.

Via Stedenband, de band tussen Tilburg en Matagalpa, is de organisatie al bijna 40 jaar actief, waarvan meer dan 20 jaar ook in Oisterwijk. Medewerkers van PI-school De Hondsberg werkten samen met de Stedenband en organiseerden onder andere diverse onderwijsactiviteiten op hun school. Ook namen ze deel aan de toenmalige Pinkstermarkt en aan een project op 2College Durendael. Dit alles met als doel de niet rooskleurige (onderwijs)situatie in Nicaragua onder de aandacht te brengen van collega’s, leerlingen én hun ouders en de Oisterwijkse bevolking. Tevens werd met deze activiteiten geld ingezameld om de zusterscholen in de dorpjes El Tuma en Esquipulas financieel te ondersteunen.

Peter van Hirtum en Diny van de Pas met koffie uit Matagalpa Nicaragua.

Na hun pensionering zijn enkele vrijwilligers uit Oisterwijk actief gebleven voor de Stedenband binnen verschillende projecten, zoals het huidige koffieproject, waarmee kleine koffieboeren in de regio Matagalpa worden ondersteund. Wie wil kan nu ook in Oisterwijk kennismaken met het belangrijkste exportproduct van Matagalpa: 100% arabica koffie. Studenten en vrijwilligers hebben ervoor gezorgd dat deze koffie in Nederland verkrijgbaar is. Via een webshop wordt de koffie verkocht onder de naam Café Matagalpa. De koffie is fairtrade én biologisch, wordt geleverd in bonen, gemalen of espresso en wordt gratis aan huis bezorgd, ook in Oisterwijk.

Via de koffie wordt het verhaal van de kleine koffieboeren in Nicaragua verteld en zorgt de Stedenband tevens voor meer eigen inkomsten, nodig vanwege de dalende gemeentelijke subsidie. Wie de koffie wil proeven, kan bestellen via  Tilburg-matagalpa.nl.

 DTZ logo low