lezing goed oud worden

Nieuwe graanschuur bij de Kerkhovense Molen in Oisterwijk


In sneltreinvaart is er een graanschuur gebouwd bij de Kerkhovense Molen in Oisterwijk.

De nieuwe graanschuur in aanbouw.

In een paar weken tijd is dit gerealiseerd en de medewerkers van de molen zijn er heel gelukkig mee. ‘Wij verwerken steeds meer oude granen die in de directe omgeving van de Kerkhovense Molen zijn verbouwd. Oude Brabantse graanrassen die weer in ere hersteld zijn. Een gezond product wat nog origineel is, dus niet gemanipuleerd. Deze zijn afkomstig van eigen projecten in Kaatsheuvel en bij kasteel Nemerlaer in Haaren, maar ook in opdracht van en geteeld door de Heerboeren uit Boxtel,’ aldus Frans van Empel, voorzitter van de Stichting de Kerkhovense Molen.

‘Deze granen moeten, nadat ze geoogst zijn, worden geschoond voordat we ze kunnen gaan malen. Enige tijd geleden hebben we daarvoor een oude schoningsmachine aangekocht. Die machine hebben onze vrijwilligers gereviseerd en weer aan de praat gekregen. In onze nieuwe graanschuur kan die machine het graan gaan schonen en kunnen we tevens onze voorraad granen, onze oogst opslaan. Daarna wordt het meel in onze winkel of aan bakkers verkocht om er een eerlijk, gezond en lekker brood van te bakken.’

Samen met onder andere het Brabants Landschap zorgt de Oisterwijkse molen voor gezond eten.