uitgelicht

Gehannes met twee grootste campings van Oisterwijk


Het blijft gehannes met de toekomstplannen van de twee grootste campings van Oisterwijk; de verhuizing van camping De Reebok wordt uitgesteld en de reorganisatie van Klein Oisterwijk mogelijk ook.

Promotie voor kamperen in Oisterwijk, onder andere op camping De Reebok. (Foto: Toon Sanders)

Jaren terug al werden de vaste huurders van De Reebok geconfronteerd met een voor hen ongewenste verhuizing. De Reebok zou vanaf hun huidige locatie aan de rand van de Kampina, verhuizen naar de Oirschotsebaan. Verder van het natuurgebied, verder van Oisterwijk vandaan, en bovenal was er voor de vaste caravanbezitters geen plek meer, er moesten vakantiehuisjes komen voor de verhuur. Menig keer werd uitstel verleend door eigenaar Natuurmonumenten en de vergunning verstrekker Gemeente Oisterwijk. Toch zou het er dit jaar van moeten komen, ware het niet dat er nog steeds geen goedgekeurd plan is, laat staan realisatie.

Het Brabants Dagblad liet vandaag weten dat er opnieuw twee jaar uitstel is verleend, voor de ondertussen flink uitgeklede camping. Er staan nog ongeveer 30 verhuurchalets die recent nog een aantal weken dienst hebben gedaan als noodopvang voor vluchtelingen. Daarnaast zijn de grasplaatsen nog beschikbaar voor toeristische kampeerders. Er is geen winkel of restaurant meer, maar het is blijft een mooie plek, midden in de Oisterwijkse natuur.

Gezinnen met kinderen en koffers in de rij voor binnenkomst bij de noodopvang voor vluchtelingen op camping De Reebok (Foto: Jack Brekelmans).

Klein Oisterwijk

Op camping Klein Oisterwijk (voorheen Boskant) willen de eigenaren afscheid nemen van de vaste kampeerders en stacaravans, en hun park gaan ombouwen tot vakantiepark. De vele decennia lang aan recreanten verhuurde recreatieve stukjes grond – waar de huurders zelf hun sta- of toercaravan op konden plaatsen – moeten plaats maken voor een park met verhuur-vakantiewoningen. Ook hier kwam protest van de vaste recreanten, die met honderden hun geliefde plek zien verdwijnen. Afgelopen december hebben alle huurders de opzegging daartoe ontvangen; eind 2022 moet daarmee een einde komen aan de huidige inrichting van de camping.

Vanuit de huidige huurders is echter een actiegroep opgericht. Onder de naam Vrienden van Klein Oisterwijk, roept deze de huurders nu op bezwaar te maken tegen de opzegging. Eerder werden al bezwaren ingediend tegen de plannen (klik hier). Er is contact geweest met Stichting Recreatie Recht en die geven aan dat de opzegging te laat is gedaan, en daarmee de overeenkomst door moet lopen tot minimaal december 2023. Uiteraard is het eventueel aan een rechter om daar een klap op te geven, maar vooralsnog is de strijd van een aantal kampeerders nog niet bestreden.

Onzekerheid

Bij Klein Oisterwijk straks geen vaste staplaatsen meer (Foto: Joris van der Pijll).

Op beide campings was of is de situatie voor met name de vaste huurders er eentje van onzekerheid. Wie net een caravan heeft gekocht of opgeknapt ziet een deel van zijn investering verloren gaan, en wie zou willen investeren weet niet of dat nog nuttig is. Wie meteen (al of niet vrijwillig) weg is gegaan, heeft dat wellicht te vroeg gedaan; wie blijft heeft geen idee voor hoelang nog. Daarbij komt dat de verhuizing naar andere campings geen lange zekerheid biedt, omdat die mogelijk binnenkort ook dergelijke ontwikkelingen gaan doormaken. Met name als daarbij het kostbare transport van de stacaravan en inrichting van het terrein wordt meegerekend, geeft ook dat een onzekere investering in de toekomst.