uitpunt

Geen Olympische Spelen voor Dai Dai N’tab


Dai Dai N’tab van Schaatsclub De Vennen zal niet deelnemen aan de Olympische Spelen.

Dai Dai N’tab niet naar Olympische Spelen

 

Voor de tweede keer is het Dai Dai N’tab van Schaatsclub De Vennen niet gelukt om zich te plaatsen voor deelname aan de Olympische Spelen. Waar hij zichzelf vier jaar geleden uitschakelde door twee valse starts, werd hij deze keer het slachtoffer van de regel dat de Nederlandse selectie voor alle afstanden maar uit negen schaatsers mag bestaan. Tijdens de 500 meter van het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) op 27 december reed de schaatser van profploeg Jumbo-Visma de tweede tijd, die normaliter goed zou zijn voor een startplek op de Olympische Spelen in Peking. Omdat niet voldoende schaatsers startplekken op meerdere afstanden hadden veroverd, viel Dai Dai echter net buiten de selectie.

Tijdens het OKT reed elke rijder twee ritten over 500 meter, een rit met start in de binnenbaan en een rit met start in de buitenbaan, waarvan de snelste tijd zou tellen voor de kwalificatie. In beide ritten van Dai Dai was er sprake van incidenten. De eerste rit begon met een valse start van zijn tegenstander Hein Otterspeer, zodat ook Dai Dai bij de tweede start voorzichtig moest zijn. Hierdoor was zijn opening in 9.71 minimaal 0.1 seconde langzamer dan wat hij moet kunnen. Vervolgens moest hij aan het einde van de eerste buitenbocht een beetje inhouden voor Hein Otterspeer die in de binnenbocht ten val was gekomen. Desondanks reed Dai Dai met 34.53 wel de snelste tijd, maar zonder incidenten was er meer mogelijk geweest. De tweede rit moest Dai Dai tegen Kai Verbij rijden, die met 34.57 tweede in de eerste rit was geworden. Vlak daarvoor had Merijn Scheperkamp, een jong nieuwkomer in de Nederlandse sprinttop, echter met 34.45 al de snelste tijd van de dag gereden. Omdat alleen de eerste plaats op de 500 meter absolute zekerheid op deelname aan de Olympische Spelen gaf, was er voor N’tab en Verbij alles aan gelegen om deze tijd te verbeteren. Vlak na de start werd Dai Dai echter afgeleid door een val van Kai Verbij. Hierdoor was zijn opening met 9.81 zelfs nog wat langzamer dan in de eerste rit en miste hij in de volle ronde voor de tweede keer de strijd met een tegenstander. Deze keer kwam Dai Dai tot een eindtijd van 34.63, zodat de 34.53 uit de eerste rit meetelde voor het klassement. Merijn Scheperkamp werd dus eerste en was daarmee zeker van deelname aan de Olympische Spelen. Dai Dai N’tab en Kai Verbij moesten als nummers twee en drie afwachten of er voor hen ook een plek in de selectie zou zijn.

Door een tweede plaats op de 1000 meter verzekerde Kai Verbij zich op 29 december alsnog van een ticket voor Peking, waar hij dan automatisch ook de 500 meter mag rijden. Als pure specialist op de 500 meter had Dai Dai N’tab die luxe niet. Hij reed weliswaar in 1:08.65 een prima 1000 meter, maar zijn zevende plaats was niet genoeg om zich via die afstand alsnog te kwalificeren. De selectiecommissie had er tot zondag 2 januari voor nodig om de uiteindelijke keuze te bepalen. Deze keuze viel helaas niet op Dai Dai maar op Sven Kramer en Marcel Bosker, omdat deze schaatsers naast hun individuele afstanden (respectievelijk 5000 en 1500 meter) ook inzetbaar zijn op de ploegenachtervolging en de massastart.