ondernemers

Fantasiewereld van Oisterwijkse Frieda in een boek


Al zo lang ze zich kan herinneren is Frieda van den Ende, voorheen Oisterwijkse en tegenwoordig woont ze in Tilburg, uren per dag verzonken in haar fantasiewereld.

Frieda van den Ende

Uiteindelijk begon ze haar verhalen op te schrijven, in de hoop dat anderen ze graag zouden lezen. Mede daarom volgde ze de bachelor Nederlands aan de Radboud Universiteit en is nu bezig met de master Jeugdliteratuur aan de universiteit van Tilburg. Haar schrijfstijl is enerzijds grappig, anderzijds spannend en meeslepend, met een poging de psyche van de mens te doorgronden.

Haar debuutroman De schooister is een combinatie van fantasierijke fictie en kennis uit eigen ervaring op het gebied van het Syndroom van Asperger. Op haar negende werd bij Frieda dit syndroom gediagnosticeerd. Als kind heeft zij jarenlang bij de GZZ gelopen en allerlei testen, gesprekken en therapieën ondergaan. Zowel individueel als in een groep. Ze vond het altijd heel leuk en leerzaam en weet zeker dat het haar heeft geholpen haar Syndroom van Asperger beter te begrijpen en beter met mensen om te gaan.

De Schooister

Sarabeth – de hoofdpersoon in het verhaal – heeft hierin minder geluk gehad. Haar Syndroom van Asperger verhindert niet dat ze om anderen kan geven en naar liefde verlangt. Maar vanwege haar moeilijke jeugd en jarenlange isolement heeft ze nooit geleerd hoe ze met haar beperkingen kan omspringen. Hierdoor zit er een groot hiaat in haar ontwikkeling.

De Schooister
Het hele dorp Berschau staat in rep en roer wanneer er opeens overal schilderijen opduiken van een anonieme, maar zeer talentvolle kunstenaar. Wie is deze persoon? En waarom vraagt hij of zij de mensen als dank geld te geven aan goede doelen? Berschau heeft een held! Maar niet één iemand zou ook maar kunnen raden wie deze held in werkelijkheid is…

Het boek is te bestellen via Uitgeverij-Jasmijn.nl