baderie

Column Roland Smulders: Toch weer wat te genieten


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

 

 

Zo! De kop is eraf, zullen wij maar zeggen. Ik hoop dat iedereen veilig over de drempel van 2022 is gekomen en inmiddels de mouwen heeft opgestroopt om te gaan werken aan de goede voornemens. Op dat punt gaat het namelijk vaak mis, weet ik uit eigen ervaring. Zelf heb ik mijzelf al zo vaak teleurgesteld, dat ik niet eens meer aan het maken van goede voornemens durf te beginnen. Volgens mij valt de situatie dan echt als behoorlijk serieus in te schatten.

Gelukkig hoef ik niet meer te stoppen met roken. Dat scheelt weer. Mijn conditie was zo slecht dat ik het zelf in de gaten kreeg en gedwongen was mij de gewetensvraag over het al dan niet verder willen leven te stellen. Ik moet nu alleen nog leren dat ik het leven ook aankan zonder een lege pijp tussen mijn tanden. Kwaad kan het weliswaar niet, maar een beetje raar ziet het er wel uit. Zolang ik het idee heb dat het bijten op de steel helpt bij het schrijven van mijn columns, laat ik de zaak gemakshalve op zijn beloop. ‘Volgend jaar’, zeg ik tegen mijzelf. Er moet tenslotte wat te wensen overblijven.

Nu wij het toch hebben over dingen die te wensen zijn: zelf zou ik het wel leuk vinden als er weer iets vermeldenswaardigs gebeurt in mijn woonplaats Oisterwijk. Een klein beetje heb ik het wel gehad met foto’s van door de laagstaande zon beschenen bomen. Oisterwijk is een mooi dorp, maar wij moeten ook weer niet overdrijven. Hardop durf ik dat echter niet te zeggen, want dan krijg ik onmiddellijk terug dat er ook mensen zijn die bij het zien van mijn columns op die gedachte komen.

Laatst zag ik ergens een bericht over het slopen van het Oisterwijkse gemeentekantoor. Of ik heb het gedroomd, dat kan natuurlijk ook zijn. Terugvinden kan ik het bericht in elk geval niet. Het lijkt mij wel een interessant onderwerp voor de nieuwe journalist van de Nieuwsklok. Komt dat nieuwe gemeentekantoor op de plaats van het oude, of heeft het gemeentebestuur al een monument op het oog om daarvoor op te offeren? Zijn er al opdrachten verstuurd aan architecten om met iets monsterlijks op de proppen te komen? Hebben burgemeester en wethouders al afgesproken wiens naam op de tegel mag komen die naast de ingang zal worden ingemetseld? Heeft de kwestie in verband met het voorgaande enige haast?

Het nieuwe jaar is nog vers, dus troost ik mij maar met de gedachte dat er voor een columnist heel veel moois in het vat kan zitten. Nu valt er dan wel weinig te melden, maar dat kan in Oisterwijk heel snel veranderen. Ineens kan er sprake zijn van een voormalige wethouder die een nieuwe ambitie in zichzelf ontdekt, of van een politieke partij die als een feniks uit de eigen as oprijst. In dat geval valt er toch weer wat te genieten. Allemaal de beste wensen voor het nieuwe jaar.

Roland Smulders