ondernemers

Chaos op woningmarkt zorgt voor hoge koopprijs *


De chaos op de woningmarkt in Nederland is compleet. Huurprijzen en wachtrijen stijgen en de koopprijs van woningen gaat door het dak. Daardoor is er veel onzekerheid bij kopers, verkopers, makelaars en woningbouwverenigingen. Het nieuwe kabinet Rutte IV heeft tijdens de onderhandelingen van de toekomstige regering gesproken over mogelijke maatregelen. Er zouden onder andere meer woningen gebouwd moeten worden zodat het aanbod beter is afgestemd op de vraag. Dit zou uiteindelijk de oververhitte woningmarkt meer rust moeten geven. De gemiddelde verkoopprijs is op dit moment 410.000 euro in Noord-Brabant.

Inzet om betere woningmarkt te stimuleren

Bij de onderhandelingen van het kabinet Rutte IV is er gesproken over maatregelen voor de woningmarkt. Iedereen moet volgens het nieuwe kabinet een woning kunnen krijgen in Nederland, of je nou huurt of koopt, zeggen VVD, D66, CDA en CU in het regeerakkoord. Volgens hen moet er vooral ingezet worden de bouw van woningen voor starters, senioren en middeninkomens. Per regio is de situatie en de verdeling van verschillende soorten gezinnen en huishouden anders. Daarom is het belangrijk dat provincies en gemeenten meedenken. Het vraagt extra inzet van de overheid om te onderzoeken welke problematiek waar speelt. Er moeten 100.000 nieuwe woningen bijkomen per jaar en de bedoeling is dat tenminste twee derde daarvan een betaalbare huur- of koopwoning wordt. Het nieuwe kabinet heeft dus in ieder geval een visie opgesteld hoe de woningmarkt eruit zou moeten zien. Hoe deze plannen uitgevoerd gaan worden, moet de toekomst gaan uitwijzen.

Chaos in de woningmarkt

Makelaars schrikken en deskundigen zijn kritisch

Ook voor makelaars, zoals Boumij Makelaars uit Den Bosch, is de huidige stand van zaken nieuw. Meer dan 75 procent van de huizen wordt op dit moment boven de vraagprijs verkocht. Het is de verwachting dat dit percentage de komende tijd nog verder gaat stijgen. Dat is uiteraard zorgelijk en zorgt voor nog meer krapte op de woningmarkt. Sneller nieuwe huizen bouwen lijkt de beste oplossing zo blijkt uit het regeerakkoord van het nieuwe kabinet. Bij deskundigen is er twijfel of dit wel genoeg is. Het woningtekort is namelijk het afgelopen jaar gedaald, maar de prijzen nog steeds. De daling van het tekort komt vooral door het vertrek van buitenlandse werknemers uit Nederland. Deskundigen hebben gekeken naar de bouwsnelheid van woningen. Die zou op dit moment al hoog genoeg zijn. Het is dus maar de vraag of meer bouwen uiteindelijk gaat helpen om de verhitte woningmarkt tot rust te brengen.

Aanpassingen in fiscale regels

Het lijkt erop dat er dus meer gedaan moet worden. Bijvoorbeeld het aanpassen van de lage rente. Hoe lager de rente, hoe hoger de maximale hypotheek uitpakt. Fiscaal ingrijpen is volgens De Nederlandsche Bank nodig om de huizenprijzen niet verder te laten stijgen. Er wordt geadviseerd om de hypotheekrenteaftrek verder af te bouwen of de jubelton af te schaffen. Deze maatregelen zorgt voor meer ruimte voor kopers en verkopers. Dat is uiteindelijk nodig om de markt weer tot rust te brengen. De praktijk zou moeten uitwijzen welke maatregelen zullen gaan helpen.

 

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer