vacature

Vrijwilligers Oisterwijkse Kerststal krijgen warme waardering (+ Film)


Vrijdagochtend werden de vrijwilligers die al jarenlang de zorg en verantwoordelijkheid dragen voor de opbouw en onderhoud van de Oisterwijkse Kerststal, in het zonnetje gezet.

Zij kregen  het onlangs verschenen Oisterwijkse kerstsprookje uitgereikt, waarin dezelfde Kerststal op de kiosk in het centrum van Oisterwijk een belangrijke rol speelt. Het boekje werd hen overhandigd door de makers, Marya Hüsstege en Ineke Schilders. Daarbij was om dit eerbetoon te onderstrepen ook wethouder cultuur Anne Cristien Spekle aanwezig.

Nico Kuik werkt aan beelden voor de Kerststal.

Al tientallen jaren wordt de Kerststal opgebouwd door hetzelfde team. Soms krijgen ze assistentie, maar meestal zijn John Kusters en Patrick van den Nieuwenhuizen samen op en rond de kiosk op De Lind te vinden voor de rituele klus. Een hele dag verbouwen ze, soms in gure winterse omstandigheden, de kiosk tot een stalletje waarin de beelden van kunstenaar Nico Kuijk hun vaste plekje krijgen. Maar hun taak omvat meer, want zij zorgen er ook voor dat de beelden en alle accessoires die bij de kerststal horen in goede conditie blijven, en waar nodig zorgen zij voor restauratie. Daarbij zijn de beelden in zeer goede handen, want Patrick van den Nieuwenhuizen – bij velen misschien nog bekend als de jongen van de Mini-Efteling – is als professioneel decorateur werkzaam in De Efteling.

De Kerststal in de Oisterwijkse kiosk (Foto: Joris van der Pijll).

Het lag in de bedoeling om deze twee mannen op 10 december in het zonnetje te zetten tijdens een happening in kerstsfeer in Cultuurcentrum Tiliander, met de eerste vertoning van de onlangs door Oisterwijk in Beeld gemaakte documentaire over deze Kerststal, én de officiële presentatie van het kerstsprookje “Jasper en de engel die uit de lucht kwam vallen”. Helaas moest de happening worden afgeblazen vanwege de bekende maatregelen. Daarop werd besloten om deze vrijdag een officieel momentje te creëren.

Door de inzet van deze vrijwilligers, is er ieder jaar weer een mooie plek om rond de Kerst even naartoe te gaan, voor bezinning en ontmoeting.

 
DTZ logo low