The Make

Ventilatie Oisterwijkse scholen moet beter


Eerder stelde Algemeen Belang (AB) vragen over de ventilatie, en de antwoorden waren niet bevredigend. Ook de tweede keer niet, want AB is van mening dat burgemeester en wethouders veel meer kunnen en moeten doen om de ventilatie actief te verbeteren.

Het schoolgebouw aan de Sportlaan dat aangepakt wordt; ook andere scholen moeten volgens AB betere ventilatie krijgen  (Bron: Google Maps)

Nu laat het college dit over aan de scholen, en stelt het college dat de ventilatie voldoet aan de regels die ten tijde van de bouw formeel noodzakelijk waren. De coronapandemie heeft echter geleerd dat extra ventilatie besmetting kan voorkomen. En als er al ramen open kunnen, is dat niet altijd de juiste manier, bijvoorbeeld vanwege de kou in de winter. En juist die kou is, nog los van ongewenst, ook iets wat het virus ‘lekker’ vindt.

Eric ten Brink (AB): “Het is duidelijk dat het covid virus in grote mate verspreid wordt via de kinderen, die het virus vaak op school oplopen. In de toekomst zullen nieuwe, steeds besmettelijkere virusvariaties de kop op steken. Als wij dan de scholen zo lang mogelijk open willen houden, zullen we het virus met alle mogelijke middelen moeten bestrijden.”

AB stelt dat het college alles moet doen om de scholen open te houden, en ventilatie helpt daarbij. “Voor ons is dat een maatschappelijke verplichting.” AB wil dat het college dit samen met de scholen pro-actief oppakt, en daarvoor beschikbare ‘corona-gelden’ gebruikt.