kooplokaal

Opnieuw staat vervoer jeugd op carnavalswagens ter discussie


De raadszaal en ook de publieksruimte, zelfs een extra zaal en de gang stonden mudje vol. Het was zover wij weten de eerste en enige keer dat er niemand meer bij kon.

Op de wagen bij De Kloontjes, die steevast het goede voorbeeld geven (Foto: Joris van der Pijll).

Het ging enkele jaren terug zo in Oisterwijk, en later ook in Haaren was dit het geval. Beide keren ergens tussen de honderd en tweehonderd betrokkenen kwamen hun steun betuigen en bezwaar uiten tegen het voorgenomen besluit om jeugd niet meer op carnavalswagens te mogen vervoeren.  Dat het veilig moet, en dat er maatregelen nodig zijn om vallen op of zelfs uit de wagens te voorkomen was iedereen het over eens. Dat er helaas ook verenigingen waren die het minder goed geregeld hadden ook. De conclusie was dan ook dat er middels ontheffing voor diegene die het goed deden, uitzondering gemaakt kon worden.

Bijna tien jaar geleden was er voor hetzelfde onderwerp opstand in de raad (Foto: Joris van der Pijll).

Uit een ingezonden brief van Carnavalsstichting de Kloontjes, blijkt dat er bij deze enthousiaste vriendengroep die uitgroeide tot een flinke organisatie, opnieuw zorgen zijn over het vervoer met carnaval. Het zou in de praktijk betekenen, dat jeugd op de wagens na bijvoorbeeld een optocht of ander bezoek aan welke locatie ook, over moet stappen in een bus. Voor veel verenigingen geen haalbare situatie.

‘Wij hebben vernomen dat de Gemeente Oisterwijk voornemens is om vanaf 2022 niet langer ontheffingen te verlenen voor het vervoeren van personen op (Karnavals)wagens. Dit zou voor ons betekenen dat we na 25 jaar niet langer karnaval kunnen faciliteren, ondersteunen en vieren in onze gemeente met onze wagen. Afgelopen jaren hebben wij laten zien dat het mogelijk is om op een veilig, verantwoorde en volwassen manier rond te rijden met onze wagen tijdens karnaval. Ook hebben wij jaarlijks geëvalueerd met de Gemeente Oisterwijk en daar dienden wij altijd als voorbeeld. Het vervoer van supporters van onze stichting, sponsoren, (jeugd)raad van elf en andere karnavalsclubs is voor ons van cruciaal belang om het faciliteren en ondersteunen van karnavals activiteiten financieel mogelijk te maken. Hierbij zou het wegvallen van onze wagen ook grote gevolgen hebben voor het Oisterwijkse karnaval.’

In Haaren kwam het onderwerp in 2018 opnieuw op tafel (Foto: Joris van der Pijll).

De stichting noemt een aantal activiteiten waarbij ze hun wagen en vervoer van de jeugd inzetten, zoals: KLM Open Air, Doldwaze Dinsdag, Hijsen & Zakken van de Dol, Intocht van de jeugdprins, Afsluiting met de jeugdraad, Jeugdclub Pannenschuur, Jeugdclub De Coppele, Lichtjesoptocht voor Kansplus, Tough Ten Miles, Kampioenschap Trinitas en Straatkarnaval Udenhout.

De stichting roept de gemeenteraad op voor deze doelgroep op te komen, en zorg te dragen dat de ontheffing mogelijk blijft.