vacature

Onduidelijkheid over waar honden in Oisterwijk los mogen lopen


Een inwoner uit onze gemeente heeft een ingezonden brief gestuurd aan de raad en college, om duidelijkheid te scheppen in de regels voor hondenbezitters.

Hond bijt Ree dood (Bron: Luc Roosen/ Twitter)

Binnen de bebouwde komt is de regel duidelijk. Honden moeten buiten de eigen tuin of huis altijd aangelijnd zijn. Soms zijn er wel hondenuitlaat veldjes met een hek er om, maar verder is het duidelijk: Honden aan de lijn.

In het grote gebied buiten de bebouwde kom, is er volgens de briefschrijver veel onduidelijk. Daar is het aan de eigenaar van het terrein om regels te stellen. Op openbare wegen en paden mag het soms wel, en soms niet. Vaak staan er bij het betreden van bijvoorbeeld een natuurgebied wel borden, maar ook niet overal. Het geeft verwarrende situaties, irritaties bij eigenaren van honden onderling, of met wandelaars en fietsers. Het kan zelfs voor incidenten en gevaarlijke situaties zorgen. Bekende voorbeelden zijn schrikreacties of bijtincidenten bij in het wild levende dieren. Ook noemt de briefschrijver ruzies en zelfs een steekincident. Tot slot is er het risico van infecties bij koeien als een hond zijn behoefte doet in een weiland.

Met de toegenomen drukte zou een eenduidige regel voor het gehele buitengebied in de gehele gemeente, met per gebied aanwijzingen wat wel en niet mag, voor allen het wandelplezier bevorderen.