Krekul

Oisterwijkse Burgemeester Hans Janssen over lockdown en Kerst


Burgemeester Hans Janssen schrijft in de wekelijkse gemeenteberichten over de huidige lockdown en Kerst:

Zij aan zij staan

Burgemeester Hans Janssen (Foto: Masja Vlaminckx).

Op het moment dat ik dit schrijf zit Nederland weer in een lockdown. De boosterprikcampagne wordt snel opgeschaald. De snelle opmars van de omikronvariant moet op korte termijn worden vertraagd om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden. Het onderwijs en de buitenschoolse opvang zijn fysiek gesloten, horeca moet de deuren dichthouden, alle niet-essentiële winkels zijn gesloten. Maar ook ons sociale leven is nog meer aan banden gelegd. Binnensportlocaties zijn dicht, er mogen geen evenementen worden georganiseerd en we mogen thuis niet meer dan 2 personen vanaf 13 jaar ontvangen. Met Kerst en tijdens de jaarwisseling mogen dat er 4 zijn. Maatregelen waar we een jaar geleden van hoopten dat ze eenmalig zouden zijn en dat we daar nu wel vanaf zouden zijn. Dat is helaas nog niet het geval.

Bijna twee jaar verder in de pandemie is nog steeds veel onduidelijk. Als we iets zeker weten dan is het dat niets zeker is met dit virus. Het is om moedeloos van te worden. We missen onze vrijheid om spontaan een avondje te sporten of uit te gaan. We missen echt contact, verbondenheid, elkaar ontmoeten. We zien steeds meer polarisatie in onze samenleving, het wij-zij-denken. Ook in vriendengroepen of in familiekring ontstaan discussies, soms zelfs ruzies. We zoeken een zondebok, willen iemand de schuld geven. Mijn oproep hier is: ga zij aan zij staan. Je bent niet elkaars vijand. We moeten ons juist samen inzetten, tegen het virus. Want alleen samen krijgen we corona onder controle. Ook al maak je andere keuzes, blijf elkaar respecteren. Juist nú is die onderlinge verbondenheid nodig.

Tijdens de feestdagen staan we vaak even stil bij het afgelopen jaar. Denken we aan de dingen waar we dankbaar voor mogen zijn en hebben we meer tijd en aandacht voor elkaar. Geduld, liefde en omzien naar elkaar, dat hebben we nu meer dan ooit nodig. In onzekere tijden is het fijn als er naar je geluisterd wordt, als je je verhaal kwijt kunt. Kijk eens om je heen en wie weet kun je dat luisterend oor bieden. Of kun je op een andere manier helpen. Een klein gebaar maakt vaak al grote indruk.

Als je zelf een luisterend oor nodig hebt, zoek contact met een vriend of vriendin. En lukt dat niet dan zijn we er in de gemeente Oisterwijk voor elkaar. Heb je hulp nodig en kom je er niet uit:
weet ons te vinden. Meer informatie vind je op www.oisterwijk.nl/hulp-tijdens-coronacrisis.

Namens het gemeentebestuur wens ik u sfeervolle Kerstdagen en een gezond 2022.

Hans Janssen
burgemeester