The Make

Oisterwijks plan voor boosterprikken door ministerie de kop in gedrukt


Oisterwijkse huisartsen, waarvan er minstens eentje ook Epidemioloog is, zijn maandag teruggefloten bij hun voorgenomen actie om nog voor Kerst 30.000 boostervaccinaties te verzorgen.

Huisartsenpraktijk in Oisterwijk (Foto: Google Maps).

Huisarts Margriet de Beus over deze teleurstelling: ‘Gestart met een daadkrachtige vergadering met ons crisisteam, gevolgd door samenwerking met Gemeente Oisterwijk en eindigend met een hoop frustratie.’ 135 huisartsen in Oost Brabant zouden deze week in goed overleg met de GGD Hart Voor Brabant alle 60-plussers nog vóór de Kerst voorzien van een boostervaccinatie. Via de reguliere weg zou dat mogelijk pas half januari  lukken; signalen die ook bij zorgmedewerkers worden gehoord.

Het aanbod zou een omvang kennen van maar liefst 30.000 extra prikken, die daarmee tegelijk ook de GGD priklocaties zouden ontlasten. Volgens De Beus, zelf werkzaam in Oisterwijk, ‘vond het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat de GGD zijn grenzen te ver hadden opgerekt voor wat betreft regionale samenwerking.’ Er komen wel wat prikken naar de huisartsen, maar dat is veel te weinig om al deze mensen snel te helpen. ‘Kortom, er is hulp aangeboden, maar deze wordt afgeslagen.’

Uit navraag en berichtgeving van de NOS blijkt dat er wel mogelijkheden zijn, mits de registratie goed verloopt. Het ministerie had daar twijfels over. Ook Omroep Brabant vermeld het voorval, en toont de tegenstrijdigheid van diverse organisaties op dit onderwerp.

Volgens de huisarts is het registreren niet het probleem. Er worden aan hen teweinig vaccins beschikbaar gesteld om hun doel uit te voeren.