uitpunt

Moergestelse kijkt terug op negen jaar Inloophuis voor mensen met kanker


“In 2011 hoor ik over het plan voor het opzetten van een inloophuis. Op enig moment begeleid ik een vriendin, getroffen door borstkanker, naar een dagbehandeling op het ziekenhuis. Toevallig ontmoet ik daar de initiatiefneemster van het inloophuis, Mirjam Bogaarts, en ik geef na een bijzonder gesprek aan dat ik tijdens de verbouwing en opstartfase wel wil meehelpen. We houden mailcontact.”

Maryse van der Steen uit Moergestel bij het Inloophuis in Tilburg.

Aan het woord is Maryse van der Steen uit Moergestel, coördinator Inloophuis Midden-Brabant. Zij geeft ons een terugblik op ruim 9 jaar Inloophuis. Maryse woont al 26 jaar in Moergestel en is al voor de opening van het Inloophuis in 2012 betrokken en actief in haar rol. Een Inloophuis is een plek waar mensen getroffen door kanker (in hun omgeving) zonder verwijzing én zonder kosten terecht kunnen voor een luisterend oor, het delen van hun verhaal, het ontmoeten van lotgenoten of om deel te nemen aan een ontspannende of informatieve activiteit.

“Ondanks alle maatregelen rondom corona kon het Inloophuis gelukkig het grootste deel van het jaar wél open zijn . Gelukkig maar voor alle gasten van het Inloophuis. Mensen die, getroffen door kanker, méér dan ooit behoefte hadden aan een luisterend oor, contact met lotgenoten of aan deelname aan een ontspannende activiteit. Want helaas….kanker wacht niet!”

“Wat veel gasten vertelden was dat de diagnose kanker krijgen in het afgelopen jaar extra eenzaamheid met zich mee bracht,” aldus Maryse. Vrienden en kennissen zijn bijvoorbeeld heel voorzichtig om je een bezoekje te brengen en vele ontspannende activiteiten waar je naar uit kunt kijken gingen niet door. Gelukkig heeft het Inloophuis het afgelopen jaar een groot aantal gasten tóch een luisterend oor, troostend woord of ontspanningsmoment kunnen bieden. Variërende van een lotgenotenbijeenkomst voor vrouwen met (uitgezaaide) borstkanker, tot easy yoga, schilderen, mindfulness of een avond voor partners of nabestaanden.

Om oog te houden voor ontwikkelingen en kwaliteit van dienstverlening volgt Maryse met regelmaat cursussen. Zo heeft ze onlangs de post Hbo-opleiding Oncologisch ondersteuningsconsulent afgerond. Door deze betrokkenheid heeft Maryse een bepalende rol in het aanbieden van een groot pakket aan informele steun bij kanker. Door de toename van het aantal gasten heeft ze de openingstijden in de afgelopen jaren kunnen uitbreiden van 2,5 naar ruim 4 dagen (ook avonden).

In willekeurige volgorde een aantal mooie resultaten die Maryse boekte: een betere aansluiting bij de formele klinische zorg; de organisatie van thema-avonden voor lotgenoten; partner- en nabestaanden avonden; spreekuur praktijk levensvragen; informatievoorziening patiëntverenigingen; mindfulness; palliatief spreekuur; maandelijkse middag “Tussenlanders” (een lotgenotengroep voor mensen met ongeneeslijke kanker); introductie van nieuwe lotgenootgroepen (Hoofd-Hals, Prostaat, Maag-Darm, Gynaecologisch).

Bescheiden als Maryse is benadrukt ze dat “het succes van ons Inloophuis voor een heel belangrijk deel te danken aan de financiële steun van onze sponsoren (ruim 100 regionale bedrijven, praktijken en particulieren die jaarlijks doneren) en het Inloophuis wordt regelmatig verrast door particuliere donaties, en jubileum donaties van bedrijven. En vooral ook de professionaliteit van de vrijwilligers, van onze gastvrouwen, masseurs gespecialiseerd in de oncologie tot opgeleide mindfulnesstrainers. Ik spreek de hoop en vertrouwen uit dat we deze samenwerking nog vele jaren mogen koesteren. Zowel met de hulp van de sponsoren als de inzet van onze enthousiaste vrijwilligers.”

Vooruitblik
In 2022 gaan alle vrijwilligers weer met enthousiasme door met het organiseren van lotgenotencontact, ontspanningsmomenten, creatieve workshops, thema avonden enzovoorts. De activiteiten zijn te vinden op de website: www.inloophuismiddenbrabant.nl. En vooral kijkt iedereen reikhalzend uit naar 10-11-22 om het 10-jarig bestaan van het Inloophuis Midden-Brabant groots te kunnen gaan vieren.

Wil jij iets doen?
Wil jij iets betekenen met betrekking tot nazorg bij kanker? Vrijwilliger worden bij het Inloophuis? Meedenken over acties? Een activiteit aanbieden aan gasten van het Inloophuis? Als bedrijf of particulier een donatie doen of jaarlijks sponsoren? Daar is het Inloophuis Midden-Brabant altijd heel blij mee. Laat je horen en we gaan graag met je in gesprek. Mail naar: info@inloophuismiddenbrabant.nl

Namens Maryse, het bestuur en de vrijwilligers van het Inloophuis Midden-Brabant wensen wij iedereen fijne feestdagen en een heel voorspoedig 2022.