The Make

Lippen ze zijn zelden gesloten


Het spreekwoordelijke lichaam, ofwel lichaamsdelen die inspiratie vormen voor spreekwoordelijke hersenspinsels, met niet de minste bijpassende illustraties van, hoe kan het anders, de drie kleinkinderen Puck, Kiki en Milou.

Een alleraardigst boekje…

Hoe mooi is het om dit bijzondere jaar af te sluiten met wijze woorden. Niet die van mij, maar de woorden van Oisterwijker Bob van Helsdingen. Het is alweer een paar weken geleden dat hij zijn boekje op de deurmat liet vallen. ‘Als inwoner van Oisterwijk, als lid en deelnemer van de schrijversclub…’ verdient hij een plekje in onze lokale media.

Niet het hoofd, maar het hart staat vooraan. Als eerste, want ‘alles draait om het hart’ zo schets Bob in zijn spreekwoordenboekje, om bij een tussensprongetje naar de laatste pagina (een afwijking die wel meer mensen hebben) te concluderen dat het de ziel is die alles draaiende houdt. Het hoofd volgt als tweede; nog meer in detail zijn neus, ogen en lippen. ‘Ze zijn zelden gesloten,’ is er eentje om over na te denken.

Met hier en daar ook wat persoonlijks – we weten nu dat ‘iemand naar de mond praten’ niet past bij de levenservaring van de 89-jarige – is het een uiterst vermakelijk en ook nog leerzaam boekje. Een papieren kleinood waar iemand die ‘twee ruggen uit een varken wil snijden’ misschien wel wat aan heeft. Bob zelf heeft er ‘zijn ziel en zaligheid in gelegd’, dat is in ieder geval duidelijk.

Wie meer wil weten over ‘Het spreekwoordelijke lichaam’, kan het beste een mailtje sturen. Bob is bereikbaar via bobinactie@ziggo.nl

‘Ze zijn zelden gesloten…’