bosch car service

Gezond geboren drieling 100 jaar geleden en dat gewoon thuis in Oisterwijk


Het was enorm bijzonder in die tijd. Thuis geboren, en alle drie waren de zusjes Van Zundert gezond. Geboren aan de Schoolstraat 6 op 2 december 1921, precies honderd jaar geleden.

De drieling, geboren op 2 december 1921 (Archief familie Van Zundert).

Op een platte kar gingen ze door het dorp, en de Bossche kranten schreven er twee hele kleine stukjes over. ‘Heel merkwaardig, niks in de Tilburgse kranten,’ aldus dorpshistoricus die voor ons met spoed in de digitale archieven dook. ‘Piet van Zundert, de vader, werkte als sigarenmaker bij De Huifkar. Hij was actief vakbondslid. Het vakbondsblad De Katholieke Tabaksbewerker schreef op 7 december 1921: “Een zeldzame gebeurtenis”, slechts drie woorden dus over de drieling.’ Volgens de destijds gehanteerde huisnummers werd de drieling geboren op B254 (nu Schoolstraat 6). Het gezin had 12 kinderen. Regel 10, 11 en 12 op de toen gebruikelijke ‘gezinskaart’ die Ad voor ons opdook toont de namen Petronella Adriana, Maria Petronella en Henrica Goverdina.

Een aankondiging van geboorte in de Bossche Courant van 5 december 1921.

Er is nog veel meer te vertellen over deze bijzondere geboorte, en de gebeurtenissen daarna. Zo kregen we van de familie een leuke foto van de aanplant van een boom, waar de drie als keurig geklede jonge dames bij mochten zijn.

Weet u meer over deze familie? Laat het ons weten! mail@oisterwijknieuws.nl

Binnenkort komen we met een uitgebreid vervolg…

De drie jonge dames planten een boom (Archief familie Van Zundert)