vacature

Geen vuurwerk en ook geen carbidschieten in Oisterwijk


Het kabinet verbiedt komende jaarwisseling wederom de verkoop- en het afsteken van vuurwerk. Ook carbidschieten is verboden. Dit wordt gedaan om vanwege de hoge bezetting in het ziekenhuis door corona, extra belasting van de zorg te voorkomen.

Boem! Met een vette knal en vuur aan beide kanten, schieten vrienden en familie het Boerenbruidspaar los (Foto: Annita Schepens).

Carbid is geen vuurwerk als bedoeld in het Vuurwerkbesluit en valt ook niet onder het door het kabinet aangekondigde vuurwerkverbod. De gemeente heeft daar een verbod op ingesteld. Carbidschieten is tot 10 januari 2022 verboden en hier kan geen ontheffing op worden verleend. Omwille van de handhaafbaarheid wordt de raad aanvullend geadviseerd om ook het voorhanden hebben van carbid op een openbare plaats te verbieden.

Dit verbod is vooralsnog tijdelijk. Mocht de raad alsnog besluiten om een permanent verbod in te stellen, dan is een ontheffingsmogelijkheid wenselijk. Denk bijvoorbeeld aan het in zorgvuldigheid organiseren van het ‘losschieten van de bruid’, voorafgaande aan de boerenbruiloft met carnaval.