bosch car service

Column Roland Smulders: Agressieve benadering


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

 

 

Mijn woonplaats Oisterwijk heeft weer even laten weten hoe de kaarten liggen. Bij het bladeren door het lokale krantje stuit ik op een levensgrote foto die de goedkeuring van Mark Zuckerberg waarschijnlijk niet zal kunnen wegdragen. Met heel veel fantasie kan ik Roelie Boelie een roetveegpiet noemen, maar dan wel roetveegpiet die in de afgelopen jaren al de nodige schoorstenen van binnen heeft gezien. Zwarter dan zwart is hij. Hier wordt een statement afgegeven, begrijp ik meteen. Of beter nog: er wordt een dikke vinger opgestoken naar alle betweters uit de cultureel verder ontwikkelde Randstad. Met de hartelijke groeten van alle Brabanders. Voor woordvirtuoos Akwasi is er duidelijk nog wat werk aan de winkel. Een feit waarvoor ik in een eerdere column trouwens al heb gewaarschuwd.

En de maatschappelijk betrokken rapper is niet de enige met een missie. Dichter bij huis blijft kabelbedrijf Delta mij bestoken met dreigementen. Als ik niet binnen enkele dagen vertel dat ik dolgraag wil dat Delta mijn woonplaats gaat voorzien van supersnel glasvezel, dan gaat het over en moet ik tot mijn levenseinde op een ouderwetse manier blijven internetten. Waar het dreigement hem precies in zit, weet ik niet. Voor wat ik op het wereldwijde web doe, is de snelheid die ik nu heb doorgaans voldoende.

De agressieve benadering zal wel betekenen dat Oisterwijk niet massaal warmloopt voor het beloofde land van de glasvezelkabel. Oisterwijk maakt al gebruik van het kabeltelevisienetwerk van Ziggo. Er valt prima mee te leven, kan ik uit eigen waarneming bevestigen. Mij krijgt Delta niet met de wortel-en-stok-aanpak zover dat ik ga roepen helemaal om te zijn. Dus mocht iemand mijn naam toch stiekem op de lijst hebben gezet: geloof het niet.

Als er steunbetuigingen worden verzameld, moet ik altijd denken aan een anekdote uit de oude doos. Wie zo dom is tijdens carnaval rond te gaan voor handtekeningen, vraagt er zelf om dat een aangeschoten lolbroek maar meteen alle vakjes aftekent. Hoe het is afgelopen met de oogst, weet ik niet. Slecht vermoedelijk. Net zoals het afliep met de duizenden handtekeningen voor het behoud van een monumentale villa. De getekende briefjes hebben nog jaren bij mij op zolder gelegen tot ik er een betere bestemming voor vond. Ik wil maar zeggen dat Delta de hoop beter niet op mij kan vestigen.

Om het op het tandvlees lopende bedrijf nog wat meer op het rad te spannen, verschijnen er van tijd tot tijd berichten in de pers over het plan van KPN in Oisterwijk ook een glasvezelkabel uit te rollen. Aardig is het niet, maar ook dat is eigen aan ons Oisterwijkers. Wij Kunnen het niet laten met de vinger even in de pijnlijke wond te poeren. Over een vervlogen droom van een gladvezelimperium en over een samenleving die afscheid heeft genomen van roetzwarte Pieten. Voor de landgenoten die willen komen protesteren, hebben wij wel ambachtelijke worstenbroodjes in de aanbieding. Het is hier niet allemaal kommer en kwel.

Roland Smulders