vacature

Beeldbank Oisterwijk: A68 Winkeliersactie Oisterwijk


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

A’68 – Winkeliersactie Oisterwijk, jaren zestig

De A68 actie (Fragment uit de film)

Een Gouden vondst van de Oisterwijkse winkeliersvereniging eind jaren ’60: de A’68-actie. Koop lokaal-actie avant la lettre. Per lokaal besteed bedrag kreeg men in de weken voor pakjesavond een zegeltje. Met een volle spaarkaart maakte je kans op mooie prijzen! Het winproces had een mooie extra; de te verdienen prijzen konden in de wacht worden gesleept in een avondvullend spelprogramma komende uit de creatieve koker van Tom van Rooij en Bèr Koster. Eerstgenoemde deed ook de presentatie.

In de grote zaal van Kleijn Speijck heerste op de bewuste avonden meerdere sferen: hoop bij het Rad van Avontuur, uitgelatenheid als Sint en pieten de avond op stelten kwamen zetten en opperste spanning als men serieus aan de slag moest met een aantal pittige vragen. De te verdienen prijzen waren niet mals! Een mooie trip van reisondernemer Hans Roothaert bijvoorbeeld en als hoogtepunt van de avond ’De Daf’. De middenstand sponsorde met liefde of leverde prijzen aan de organisatie met de hoogst mogelijke korting. A’68 draaide meerdere jaren. Er kwamen variaties in het zegeltjesformulier. Zo was in een versie met een originele slagzin de winkans te vergroten. De naam ‘Kettingactie’ is ook nog gebezigd.

Filmmateriaal is tot dusver niet bovengekomen van de spelavonden die in de loop der jaren steeds meer op een ‘Een van de Acht’-televisieavond gingen lijken. Gelukkig was Foto Vlaminckx destijds paraat met fotocamera en hadden Heemkundekring De Kleine Meijerij en Joop van Bergen er afdrukken van in hun collectie. Even naar de Kleijn Speijck-sfeer van de jaren zestig!