uitpunt

65-plussers in Oisterwijk zoeken een geschikte woning *


Oisterwijk telt ruim 26.000 inwoners, hiervan is 24% ouder dan 65 jaar. Dat is aanzienlijk hoger dan het gemiddelde aandeel 65-plussers in Nederland; dit ligt op 19,5%. En volgens de voorspelling van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) zal het aandeel 65-plussers in Oisterwijk stijgen naar 28,3% in 2050.

De vergrijzing heeft gevolgen voor de woningmarkt; een steeds groter wordende groep ouderen zoekt een geschikte woonruimte. Ouderen hebben vaak last van een verminderde mobiliteit, een lager energieniveau of een aandoening. Dat maakt dat zij behoeften hebben aan andere woonvormen dan de ‘normale’ eengezinswoningen. De huizen waar 65-plussers nu in wonen, zijn niet altijd even geschikt (meer) voor hen. Een eengezinswoning heeft bijvoorbeeld veel mogelijke struikelblokken zoals drempels, losliggende vloerkleden, nauwe gangetjes en gladde badkamervloeren.

Woning aanpassen

Om zo lang mogelijk op een veilige manier thuis te blijven wonen, is het noodzakelijk de genoemde struikelblokken op een rij te zetten en weg te nemen. Voor veel ouderen in Oisterwijk heeft het aanpassen van de eigen woning de voorkeur. Zij willen graag in hun eigen huis blijven wonen. Zo woonde in 2019 ruim 88% van de 75-plussers zelfstandig, volgens de cijfers van de gemeente Oisterwijk.

Maar niet alle ouderen hebben die aanpassingen gerealiseerd. Zo geeft 30% van de ouderen aan dat het huis aanpassingen nodig heeft, maar dat die nog moeten worden uitgevoerd. Zo blijkt uit de Woonwens Enquête van De Senioren Verenging Oisterwijk (SVO). Voorbeelden van huisaanpassingen die bijdragen aan een veiliger huis zijn:

  1. Traplift

Met een traplift is het mogelijk om langer thuis te blijven wonen, ook wanneer iemand minder goed ter been is. Een traplift brengt de gebruiker veilig en comfortabel naar de volgende verdieping. Trapliften worden voor elke trap op maat gemaakt, zo past er altijd een op de trap. De prijs van een traplift hangt af van het type trap; recht, met bochten of een wenteltrap. Ook de lengte en het aantal verdiepingen dat overbrugt moet worden, zijn belangrijk.

  1. Inloopdouche

Juist na het douchen, wanneer de vloer nat is, kan een kleine drempel een struikelgevaar worden. Een inloopdouche heeft geen drempels of een hoge instap en is daarom veiliger dan een bad of douche met douchebak.

  1. Drempels verwijderen
    In veel huizen hebben de deurposten nog drempels. Het doel van de drempels is vooral om de tocht onder de deur tegen te houden. Maar drempels kunnen vervelende struikelblokken worden. En voor iemand die in huis een rollator gebruikt, zitten de drempels voornamelijk in de weg. Een oplossing is dan om de drempels weg te halen en de vloer door te leggen.

Het uitzicht over Oisterwijk, vanaf Burghtweide

Verhuizen naar een seniorenwoning

Een andere optie is om te verhuizen naar een gelijkvloerse woning. Op het moment zijn er nog niet genoeg woningen voor ouderen in Oisterwijk. De SVO maakt zich daarom al jaren hard voor extra seniorenwoningen in de gemeente. Ouderen die in Oisterwijk willen blijven wonen, kunnen kijken of er een woning beschikbaar is in het Wooncentrum Burghtweide of bijvoorbeeld bij Catharinenberg.

 

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer