uitpunt

Vrijwilligers gezocht voor begeleiding kinderen AZC Oisterwijk


Save the Children, UNICEF Nederland en War Child zijn voor hun gezamenlijke programma TeamUp hard op zoek naar vrijwilligers die vier uur per week activiteiten voor gevluchte kinderen willen begeleiden op een opvanglocatie in Oisterwijk.

Vrijwilliger Robert in actie tijdens TeamUp (Foto: Michael Jessurun).

De opvanglocaties zijn op dit moment overvol door onder andere een langzame doorstroom en hulp is hard nodig. Als vrijwilliger van TeamUp draag je met spel en beweging bij aan het psychische en sociale welzijn van gevluchte kinderen. Het programma biedt kinderen van 6 tot 18 jaar een veilige ruimte om stress en spanning los te laten. Hierdoor kunnen zij beginnen met het verwerken van hun traumatische ervaringen. Om zoveel mogelijk gevluchte kinderen in Oisterwijk de kans te geven mee te doen aan de TeamUp-activiteiten is er een grote behoefte aan enthousiaste vrijwilligers. In een team van minimaal vier vrijwilligers gaan zij aan de slag. TeamUp biedt vrijwilligers training en begeleiding.

Robert is vrijwilliger bij TeamUp en vertelt: “Ik weet dat ik bij TeamUp de kinderen blij maak met de activiteiten die we doen, ik zie hen ontspannen. Andersom maken zij mij net zo blij. Het is heel leuk om te doen, heel waardevol werk. En het geeft veel energie na een zware werkdag. Eigenlijk moet iedereen zich gewoon opgeven.” TeamUp is er op vaste dagen, tijden en met dezelfde begeleiders. Dit zorgt voor stabiliteit, structuur en een gevoel van veiligheid en verbondenheid. De vaardigheden die kinderen bij TeamUp opdoen zijn gekoppeld aan sociaal-emotionele thema’s en komen weer van pas in hun dagelijks leven. Jantsje Koopman, teamleider van het programma TeamUp: “Gevluchte kinderen zijn vaak blootgesteld aan ingrijpende en stressvolle ervaringen die op het eerste gezicht ongezien blijven. TeamUp pakt deze onzichtbare littekens aan en helpt kinderen omgaan met hun gevoelens en ervaringen. Kinderen zijn bijzonder veerkrachtig, maar moeten wel de kans krijgen om hun nare ervaringen te verwerken. Spel en beweging helpen daarbij. TeamUp biedt plezier en houvast in een storm van onzekerheid en angst.”

Geïnteresseerden van 21 jaar en ouder kunnen solliciteren of meer informatie vinden via www.sollicitatieteamup.nl