vacature

Voormalig raadslid en dorpsdienaar Anton van Tuyl overleden


Voormalig raadslid Anton van Tuyl, actief lid van verschillende verenigingen in Oisterwijk, is afgelopen zondag overleden.

Anton van Tuyl bij zijn afscheid van de raad in 2018, verdiende een Koninklijke onderscheiding (Foto: Masja Vlaminckx)

Anton was van 2003 tot 2018 raadslid, eerst voor het CDA en vanaf 2014 bij de VVD. Zijn werkzame jaren bracht hij door bij Winsemius-Molenaar in Oisterwijk. Carnavalsvierders kwamen hem onder andere tegen bij de jaarlijkse optocht, waar hij als hamermeester in de organisatie zat. Vanuit sociaal werk heeft hij voor de organisatie van dagtrips onder verzorgende begeleiding recent mede de Stichting Parelfair opgezet. Hij bezigde zich met de Matthaus Passion in de Petruskerk, het Jazzweekend op het Lindeplein, het Reuzengilde, het Stoomweekend, de Sinterklaasoptocht en de Stichting Vrienden van Taxandria. Hij was voorzitter bij het Rode Kruis in Oisterwijk. We zijn vast nog niet compleet, Anton was een lokaal betrokken actief lid met een enorme inzet bij verschillende verenigingen. In de Nieuwsklok werd hij afgelopen zomer dan ook vernoemd als ‘Dorpsdienaar’. 

Wij wensen zijn familie, vrienden, kennissen en verenigingsleden heel veel sterkte toe.

Verenigingen die hun herinnering aan Anton willen delen zijn van harte welkom. Deze plaatsen wij hieronder:

 

In Memoriam Anton van Tuyl

Met verslagenheid namen wij kennis van het bericht dat op 14 november jl. onze hamermeester Opstoet Döllekesgat Anton van Tuyl is overleden. Wij wensen zijn vrouw Patricia, kinderen en kleinkinderen sterkte toe met dit verlies.

Een onderscheiding voor Anton van Tuyl (Foto: Annita Schepens)

Anton was jarenlang hamermeester en een drijvende kracht voor het karnaval in Oisterwijk. Hij was vele jaren degene die de vergunningaanvraag evenementen en gesprekken ten behoeve daarvan vanuit onze stichting met de gemeente voerde. Als verbinder zocht hij de balans tussen wat vanuit onze stichting gewenst en vanuit de gemeenschap en gemeente nog haalbaar en toelaatbaar was. Voor de opstoet was hij hamermeester/voorzitter van een klein professioneel en sterk op elkaar ingewerkt team, dat de gehele verzorging van de opstoet op zich nam. Vele jaren was hij degene die bij – de vaak veel jongere – wagenbouwers langsging, om ook daar gezamenlijk de balans tussen veiligheid en karnavaleske uitvoering op te zoeken. Even makkelijk ging hij extra prijzengeld verzamelen om in de categorie jeugd toch wat extra te kunnen stimuleren; “bij de jeugd zit immers de toekomst van het karnaval”. Met de juryleden voor de opstoet zette hij ieder jaar een aparte bijeenkomst op om de goede relatie in stand te houden, en de laatste tijd om het digitaal jureren te oefenen. Tot voor enkele jaren kwam je hem op karnavalszondag vroeg in centrum Oisterwijk tegen, om het hekwerk voor de optocht neer te zetten en de straten voor de optocht na te lopen en af te sluiten. Voorafgaand aan de start van de opstoet kregen begeleiders, jury en ondersteunende EHBO onder het genot van worstenbrood een plenaire briefing en wist eenieder wat hem te doen stond. Alles was er op gericht om dit hoogtepunt vrijwel probleemloos te laten verlopen en ieder jaar was er bij hem grote voldoening bij geen ongelukken, maar vooral een zaal vol feestende optochtdeelnemers tijdens de prijsuitreiking in Tiliander op zondagnamiddag.

Wij als (stichting)bestuur verliezen in hem niet alleen een veelzijdig en zeer gewaardeerd vrijwilliger, maar een vooral achter de schermen stimulerende kracht voor ons mooie feest.

De foto is in 2018 door Annita Schepens gemaakt. Anton werd door Ad en Gunther Rozen geëerd met het Rozendolleke. Deze speciale onderscheiding is er ieder jaar voor Döllekes met speciale verdiensten.

 

IN MEMORIAM: ANTON VAN TUYL

Dinsdag 19 oktober vroeg Anton mij om zijn gastheerschap over te nemen bij Ondernemersvereniging De Toestroom, waarvan hij al sinds 1993 actief lid was. Hij lag met 40 graden koorts in bed en bleek ondanks zijn dubbele vaccinatie met COVID besmet te zijn. Nu amper 4 weken later bereikt ons het trieste bericht, dat Anton de strijd niet heeft kunnen winnen en afgelopen zondag overleed. Geen tijd meer om afscheid te nemen, geen tijd voor een bakkie, een laatste gesprek of een laatste tip.

In de zomer van 2014 maakten wij samen de overstap van CDA naar de VVD Oisterwijk. Los van politieke kleur of partijprincipes ging het Anton namelijk maar om één ding: zich met hart en ziel inzetten voor Oisterwijk waar hij al sinds zijn 11e woonde. Sinds 2003 was Anton gemeenteraadslid en ontving daar in 2018 een koninklijke onderscheiding voor. Zijn credo luidde: “Het moet goed wonen, werken en recreëren zijn in Oisterwijk.” Hij beet zich vast in Ruimtelijke Zaken, een gebied waar zijn hart lag. Dossiers waar hij zijn kennis en kunde liet gelden waren de Brede Scholen, ontwikkeling Pastoor van der Meijdenstraat, parkeren centrum, Tiliander, voetbalfusie, sportpark Den Donk en als lid van de werkgroep Woonvisie en KVL. Om niet alleen te debatteren maar ook zaken voor elkaar te krijgen, bereidde Anton zich uitermate goed voor en ging in discussie met college en raadscollega’s.

Ook in tal van andere lokale initiatieven speelde Anton een actieve rol zoals bij de Stichting Vrienden van het Hertenkamp, als voorzitter van het Rode Kruis of in zijn verzet tegen metershoge geluidsschermen langs het spoor in Oisterwijk.

Na de verkiezingen van 2018 kwam Anton niet meer terug in de Raad maar bleef op de achtergrond actief en betrokken. Iedereen kon altijd een beroep op hem doen, op zijn lokale kennis en expertise. We zullen dat zeer gaan missen! Met Anton verliest de VVD, maar zeker ook Oisterwijk een gedreven politicus en een betrokken inwoner. We wensen Patricia, kinderen en kleinkinderen veel sterkte bij het verlies van hun man, vader en opa.

VVD Oisterwijk
Con van Beckhoven
Raadslid