baderie

Struikelstenen voor Joodse oorlogsslachtoffers in Oisterwijk (Deel 6)


Vandaag het laatste deel van een 6-delige serie over Joodse oorlogslachtoffers en de ter nagedachtenis aan hen geplaatste Struikelstenen, in samenwerking met Oisterwijk in Beeld.

Rudi Wertheimer
Op de hoek van het Baaneind met de Laag Heukelomseweg in Heukelom stond het huis waarin Rudi Wertheimer het laatste jaar in vrijheid heeft gewoond.

Rudi Wertheimer is in 1909 in Keulen geboren. Hij heeft een jongere zust die Grete heet. Zijn vader, Jacob Wertheimer, is in Keulen directeur van een vestiging van de Adler & Oppenheimer leerfabrieken. In 1930 vertrekt Rudi naar Nederland om bij de Oisterwijkse vestiging van deze fabriek te gaan werken. Hij is er onder andere assistent van de procuratiehouder. Rudi wil zich blijvend in Nederland vestigen en vraagt het Nederlandse staatsburgerschap aan. In december 1936 wordt hij tot Nederlander genaturaliseerd en is een actief lid binnen de Joodse gemeente in Tilburg.

Villa Zonlicht (Bron: Archief Oisterwijk in Beeld).

De eerste negen jaar woont hij aan de Gemullenhoekenweg en vervolgens aan de Heisteeg. Augustus 1941 verhuist hij naar villa Zonlicht, het zomerhuis van mevr. Eschauzier. Hier woont hij onder het mom van rentmeester van het landgoed, om zo geen last van de Duitsers te hebben. Een jaar later, op 27 augustus 1942, wordt hij getipt door de burgemeester van Berkel-Enschot, dat hij de volgende dag opgepakt zou worden. Rudi denkt dat dit wel mee zal vallen.

De werkelijkheid is echter anders. Hij wordt opgepakt, naar Westerbork gebracht en na een paar dagen al op transport gesteld naar Auschwitz. Onderweg naar Auschwitz, op 1-9-1942, stopt de trein in Cosel. Hier moeten jonge sterke mannen uitstappen om in een werkkamp te worden tewerkgesteld. Na ruim twee jaar wordt Rudi in oktober 1944 overgeplaatst naar Blechhammer, een buitenkamp van Auschwitz.

Rudie Wertheimer (Bron: Archief Oisterwijk in Beeld).

Een paar maanden later, in januari 1945, trekken de Russen in een offensief in westelijke richting. De kampen moeten worden ontruimd en de gevangen moeten onder erbarmelijke omstandigheden te voet naar kampen in het westen. Velen overleven deze dodenmarsen niet. Zo ook Rudi Wertheimer. Hij is 35 jaar als hij tussen Blechhammer en het kamp Gross-Rosen van uitputting om het leven komt. Ruim drie maanden voor het einde van de oorlog.

De naam van Rudi is opgenomen op de gedenksteen in de hal van de Leerfabriek en er is in 2021 voor hem een struikelsteen gelegd op zijn laatste woonadres.

Bekijk de video onder, en klik hier voor meer berichten over Struikelstenen in Oisterwijk.

Wij danken tot slot Oisterwijk in Beeld voor deze indrukwekkende serie en de fijne samenwerking!